Vietos teisių gynimo organizacija „Transformative Justice Collective“ (TJC) sakė, kad trečiadienį Pietryčių Azijos miesto-valstybės Čangi kalėjime planuojama pakarti 56 metų vyrą, nuteistą už disponavimą 50 g heroino.

Penktadienį taip pat ketinama į kartuves pasiųsti 45 metų moterį, kurią TJC įvardijo kaip Saridewi Djamani. Ji 2018 metais buvo nuteista mirties bausme už disponavimą maždaug 30 g heroino.

Jei mirties bausmė bus įvykdyta, ji bus pirmoji moteris, kuriai Singapūre įvykdyta mirties bausmė nuo 2004 metų, kai už prekybą narkotikais buvo pakarta 36 metų kirpėja Yen May Woen, sakė TJC aktyvistė Kokila Annamalai.

TJC teigė, kad abu kaliniai yra Singapūro piliečiai, o jų šeimos gavo pranešimus, kuriuose nurodytos egzekucijos datos.

Kalėjimo pareigūnai neatsakė į naujienų agentūros AFP e. paštu pateiktus klausimus, kuriais buvo prašoma tai patvirtinti.

Singapūras mirties bausmę skiria už tam tikrus nusikaltimus, įskaitant žmogžudystes ir kai kuriuos pagrobimus. Taip pat ten galioja vieni griežčiausių pasaulyje kovos su narkotikais įstatymai: už prekybą daugiau kaip 500 g kanapių ir 15 g heroino gali būti skiriama mirties bausmė.

Nuo tada, kai vyriausybė atnaujino egzekucijų vykdymą po dvejų metų pertraukos, padarytos per COVID-19 pandemiją, iki šiol pakarta mažiausiai 13 žmonių.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ antradienį paragino Singapūrą sustabdyti artėjančias egzekucijas.

„Neteisinga, kad Singapūro valdžia ir toliau beatodairiškai tęsia mirties bausmių vykdymą dėl narkotikų kontrolės, – sakoma „Amnesty“ mirties bausmės ekspertės Chiaros Sangiorgio pareiškime. – Nėra jokių įrodymų, kad mirties bausmė turi išskirtinį atgrasomąjį poveikį arba kad ji daro kokią nors įtaką narkotikų vartojimui ir prieinamumui“.

„Kai viso pasaulio šalys atsisako mirties bausmės ir imasi narkotikų politikos reformos, Singapūro valdžios institucijos nedaro nei vieno, nei kito“, – pridūrė Ch. Sangiorgio.

Singapūras tvirtina, kad mirties bausmė yra veiksminga atgrasymo nuo nusikaltimų priemonė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją