Siriją varginantis pilietinis karas iš šalies veja milijonus gyventojų, kurie apgyvendinami aplinkinėse teritorijose. Zaatario pabėgėlių stovyklos Jordanijos–Sirijos pasienyje išlaikymas reikalauja milijoninių išlaidų.

Čia įsigalėjo Jungtinių Tautų Pasaulinės maisto programos talonų sistema. Vienas popierinis talonas vertas 34 JAV dolerių arba beveik 88 litų. Tokia suma skirta išgyventi vienam asmeniui per mėnesį.

„Mums patinka talonų sistema. Anksčiau tekdavo valgyti lęšius, ryžius ir konservuotą maistą, kuris buvo ribojamas. Dabar taip nebėra. Galime rinktis iš tokių produktų kaip jogurtas, sūris, sardinė, tunas ir kitų, kokių anksčiau net nesame ragavę“, – sakė stovyklos gyventoja, kurios namai Sirijoje buvo sudeginti.

Daugiau nei pusė stovyklos gyventojų yra vaikai. Kasdien Zaatari stovykloje gimsta apie dešimt kūdikių. Vaikai čia noriai eina į mokyklą, nes žino, kad ten bus pamaitinti.

Jordanijai, priėmusiai didelę dalį pabėgėlių iš Sirijos, tenka ir daugiausiai problemų, tačiau nuo 2013 m. pradžios įvesta talonų sistema padėjo į šalies ekonomiką įlieti daugiau nei 153 mln. JAV dolerių.