Demonstrantai susirinko Nepriklausomybės aikštėje miesto centre, Nigeriui minint 1960 m. šalies nepriklausomybės nuo Prancūzijos atkūrimo dieną.

63-ųjų Nigerio nepriklausomybės metinių dieną JAV prezidentas Joe Bidenas paragino nedelsiant paleisti išrinktą Nigerio prezidentą Mohamedą Bazoumą ir išsaugoti demokratiją šalyje. „Raginu nedelsiant paleisti prezidentą Bazoumą ir jo šeimą ir išsaugoti sunkiai Nigeryje įgytą demokratiją“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame J. Bideno pareiškime.

„Šiuo kritišku metu Jungtinės Amerikos Valstijos palaiko Nigerio žmones, gerbia mūsų dešimtmečius trukusią partnerystę, grindžiamą bendromis demokratinėmis vertybėmis, ir remia civilių vadovaujamą valdymą“, – pareiškė J. Bidenas.

63 metų M. Bazoumą prieš savaitę nuvertė jo paties sargybiniai, perversmą pasmerkė JAV, Europos šalys ir Jungtinės Tautos. „Nigerio žmonės turi teisę išsirinkti savo lyderius, – sakė J. Bidenas. – Jie pareiškė savo valią per laisvus ir sąžiningus rinkimus – ir tai privalu gerbti“.

M. Bazoumas 2021 m laimėjo rinkimus, pirmą kartą valdžia Nigeryje buvo perduota taikiai. Nuo 1960 m., kai šalis atgavo nepriklausomybę nuo Prancūzijos, joje buvo įvykdyti keturi perversmai. Sekmadienį Vakarų Afrikos regioninis blokas ECOWAS pareikalavo, kad perversmo lyderiai per savaitę sugrąžintų į valdžią M. Bazoumą, kitaip, kaip „paskutinės išeities“, gali tekti griebtis karinės intervencijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją