Šeštadienį pasibaigęs daugiau kaip 2 tūkst. genčių vyresniųjų ir aukštų pareigūnų susirinkimas - Loja Džirga - pritarė tokiam susitarimui, tačiau parėmė ir virtinę prezidento Hamido Karzai pasiūlytų sąlygų, tarp jų - nepopuliarių naktinių reidų, per kuriuos kariškiai ieško sukilėlių, nutraukimą.

Be to, susirinkimas paprašė H. Karzai užtikrinti, kad Jungtinės Valstijos perduotų visus sulaikytuosius Afganistanui, ir bet kokio susitarimo trukmę apribojo 10-čia metų. Loja Džirga taip pat nurodė, kad būsimą susitarimą turės patvirtinti parlamentas.

Protestuotojai Džalalabade blokavo į Kabulą vedantį kelią ir skandavo „Mirtis Amerikai! Mirtis Karzai!" Jie sako nepritariantys jokiai partnerystei su Jungtinėmis Valstijomis.

Ir Loja Džirgos rezoliucija, ir dėl jos kilę protestai atspindi įtampą tarp realaus suvereniteto troškimo ir būtinybės stiprinti palyginti silpną vyriausybę, kovojančią su vis dar stipriu Talibano sukilimu.

Siūlomo saugumo susitarimo esmė būtų palikti JAV karių Afganistane ir po 2014 metų, kai turės būti išvesta dauguma užsienio karių. Afganų ir JAV pareigūnai numato kelių tūkstančių JAV karių pajėgas, kurios mokytų afganų pajėgas ir padėtų vykdyti kontrterorizmo operacijas. Tuo susitarimu būtų nustatytas teisinis tų pajėgų Afganistane statusas, jų veikimo taisyklės ir dislokavimo vietos.

Loja Džirgos rezoliucija nėra teisiškai įpareigojama, bet gali sustiprinti H. Karzai pozicijas sunkiose derybose su JAV dėl „strateginės partnerystės dokumento".

Talibanas savo ruožtu sekmadienį pasmerkė vyresniųjų susirinkimą ir pareiškė, kad jie yra vyriausybės, o tuo pačiu ir NATO bei JAV marionetės.

„Paskelbdami šią rezoliuciją jie veikia kaip įsibrovėlių į mūsų šalį tarnai", - sakoma Talibano atstovo Zabiullah Mujahido pareiškime.

Atstovas pakartojo Talibano poziciją, kad vienintelis priimtinas sprendimas yra tarptautinių pajėgų išvedimas iš šalies.