Sekmadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry), Italijos užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni, Jungtinių Tautų (JT) specialusis pasiuntinys Martinas Kobleris ir 18 delegatų posėdžiavo bandydami suartinti nesutariančias Libijos puses jau metus trunkančiose JT derybose.

Dviejų konkuruojančių Libijos vyriausybių delegacijos praėjusią savaitę nusprendė, kad gruodžio 16 d. pasirašys susitarimą, tačiau tam priešinasi oponentai. Baiminamasi, kad nustatytas terminas pasibaigs kaip ne kartą anksčiau, tuo metu dideles naftą gaminančios šalies teritorijas į savo kontrolę perimant įvairioms ginkluotoms grupuotėms.

Jei dvi Libijos vyriausybės susitartų, tai leistų joms kreiptis tarptautinės karinės pagalbos kovojant prieš gausėjančias IS gretas, kuri iškilo po to, kai Vakarų remiami sukilėliai prieš ketverius metus nuvertė Muammarą Gaddafį.

Po praėjusį mėnesį Paryžių sukrėtusių teroro išpuolių Italija stengiasi pritraukti tarptautinės bendruomenės dėmesį į Libiją, kuri nutolusi nuo Italijos mažiau nei per 300 kilometrų, kitapus Viduržemio jūros.

Maždaug 3 000 IS kovotojų užėmė Libijos Surto miestą. IS užpuolė viešbutį ir kalėjimą Tripolyje, naftos laukus ir kariuomenės postus. Teroristinė grupuotė taip pat išplatino vaizdo įrašą, kaip Libijos paplūdimyje nukerta galvas 21-am Egipto krikščioniui.

„Privalome parodyti, kad vyriausybės gali veikti greičiau ir efektyviau negu teroristai“, - sakė Italijos užsienio reikalų ministras.