Prancūzija nuo tokio nesezoninio oro kenčia labiausiai, tačiau apie didelius sutrikdymus taip pat praneša Didžioji Britanija, Vokietija, Belgija ir Nyderlandai.

Beveik trečdalyje Prancūzijos regionų paskelbta parengtis, vyriausybė nurodė krizių valdymo grupei imtis likviduoti padarinius.

Meteorologijos tarnyba "Meteo France" šį sniegą, pasirodžiusį likus vos aštuonioms dienoms iki oficialios pavasario pradžios, pavadino "neįprastu šiam sezonui" ir perspėjo, kad parengtis tikriausiai galios bent iki trečiadienio.

Daugiau kaip 2 tūkst. žmonių praėjusią naktį įstrigo savo automobiliuose, nes gausus sniegas paralyžiavo kelių eismą Normandijoje ir Bretanėje. Daugelis jų naktį praleido centruose nepaprastųjų situacijų atvejams.

"Automobiliai priekyje ir automobiliai už nugaros. Esam filme, tai kaip pasaulio pabaiga", - radijui "France Bleu" sakė Manšo regione įstrigęs vairuotojas Michelis.

Mažiausiai 66 tūkst. namų Normandijoje ir Bretanėje liko be elektros, čia iškrito 20-60 cm sniego.

Sniegas labai sutrikdė eismą ir Paryžiuje, todėl pareigūnai paragino 7 mln. keleivių, kurie kasdien naudojasi viešuoju transportu, likti namuose.

Du pagrindiniai sostinės oro uostai, Charles'io de Gaulle'io ir Orli, pranešė, kad atšaukė iki ketvirtadalio skrydžių.

Per eismo nelaimę netoli Lilio buvo sužeista 14 žmonių, o Bretanės mieste Sen Brijė buvo rastas tikriausiai nuo šalčio miręs 58 metų benamis.

Šimtai žmonių praėjusią naktį su savo automobiliais įstrigo ir Didžiojoje Britanijoje, be to, sutriko "Eurostar" traukinių, važinėjančių į žemyną, eismas.

Vairuotojai, tarp jų buvusi Eurovizijos dainų konkurso nugalėtoja Cheryl Baker, buvo įstrigę ilgiau nei 30 valandų, pietryčių Angliją apėmus lijundrai, snygiui ir pučiant žvarbiam vėjui.

Policija, gelbėtojai, sniego valymo mašinos ir druskos barstytuvai stengėsi padėti automobilininkams, temperatūrai nukritus iki minu 3 laipsnių Celsijaus, o kai kuriose vietose prisnigus iki 10 centimetrų.

Ch.Baker, kuri anksčiau priklausė grupei "Bucks Fizz", laimėjusiai 1981 metų Euroviziją su daina "Making Your Mind Up", atsidūrė šio chaoso sūkuryje, mėgindama nuvažiuoti į Braitoną pasiimti savo vaikų.

"Sugaišome 10 valandų, kad įveiktume vienos valandos kelią, - ji sakė televizijai ITV. - Eismas ir orai buvo tiesiog siaubingi, o nei vienas iš kelių nebuvo pabarstytas. Sniego valymo mašinos dabar jau važinėja - tačiau panašu, kad šaukštai jau po pietų."

Geležinkelių bendrovė "Eurostar" taip pat "primygtinai patarė" keleiviams nesileisti į kelią, nurodydama, kad traukinių, važinėjančių po Lamanšo sąsiauriu iškastu tuneliu, reisai sutriko dėl "dėl ekstremalių orų".

Smarkus snygis Vokietijoje taip pat sutrikdė susisiekimą: Frankfurto oro uoste, kuris yra trečias judriausias Europoje, atšauktas 161 skrydis.

Sutriko ir viešasis susisiekimas Berlyne. Keli regioniniai traukinių reisai buvo atšaukti arba smarkiai pavėlinti.

Apledėjusiuose Vokietijos keliuose įvyko nemažai avarijų, per kuriuose keli žmonės buvo smarkiai sužeisti, o vienas žuvo, nurodė policija.

Belgijoje pūga irgi smarkiai sutrikdė eismą: dėl plikledžio ir sniego pusnių automobiliai įstrigo kelių ruožuose, kurių bendras ilgis - 1 600 kilometrų.

Briuselyje ir kituose miestuose buvo atšaukti arba atidėti autobusų bei traukinių reisai; sustabdyti bendrovės "Thalys" greitieji traukiniai, kursuojantys tarp Paryžiaus ir Briuselio.

Dėl sniego ir ledo taip pat susidarė ilgos automobilių eilės Nyderlandų pietuose, kur dėl šiam metų laikui neįprastų kritulių buvo sutrikdytas susisiekimas su Belgija. Per naktį ten prisnigo daugiau nei 10 centimetrų.

Meteorologai prognozuoja naujus šalčio rekordus po pirmadienio, kuris tapo šalčiausia kovo 11-ąją pietų Olandijoje nuo 1928 metų, pranešė šalies žiniasklaida.

Frankfurto oro uostas dėl gausaus sniego uždarytas

Frankfurto oro uostą, kuris pagal aptarnaujamų keleivių skaičių yra trečias Europoje, antradienį teko uždaryti dėl gausaus sniego, pranešė atstovas, kuris nurodė, kad jau atšaukta daugiau kaip 200 skrydžių.

"Nuo 11 val. 20 min. (12 val. 20 min. Lietuvos laiku), jokie lėktuvai nekyla ir netūpia. Kol kas atšaukta 213 skrydžių. Be gausaus sniego buvo ir pusnių", - AFP sakė atstovas.

Jis negalėjo pasakyti, kiek laiko oro uostas bus uždarytas. Iš viso jame buvo suplanuota 1250 skrydžių.

Vokietijoje, kaip ir didelėje Europos dalyje, nusistovėjo ne pagal sezoną šalti orai.