Tai pirmieji parlamento rinkimai šalyje po to, kai ji oficialiai pakeitė pavadinimą į Šiaurės Makedoniją ir taip užbaigė dešimtmečius trukusį ginčą su kaimynine Graikija.

Rinkimai turėjo vykti dar balandžio 12 d., bet dėl koronaviruso pandemijos buvo atidėti. Balsavimo punktai veiks dviem valandomis ilgiau, nei buvo numatyta iš pradžių, iki 21.00 valandos, siekiant išvengti žmonių grūsčių.

Mažiau kaip 2,1 mln. gyventojų turinčioje Šiaurės Makedonijoje COVID-19 liga šiuo metu serga maždaug 3 500 žmonių. Nuo pandemijos pradžios šalyje patvirtinta daugiau kaip 8 000 infekcijos atvejų.

Pirmalaikius rinkimus pernai spalį sušaukė tuometis premjeras Zoranas Zajevas, kai Europos Sąjunga (ES) nusprendė dar nepradėti derybų dėl Šiaurės Makedonijos narystės bloke.

Tačiau valstybės pavadinimo pakeitimas atvėrė Šiaurės Makedonijai kelią į narystę NATO, o šių metų pavasarį ES šalys galiausiai susitarė pradėti stojimo derybas su Šiaurės Makedonija.

Vienoje neseniai atliktoje viešosios nuomonės apklausoje Z. Zajevo Makedonijos socialdemokratų sąjungai (SDSM) prognozuojama pergalė nedidele persvara, tačiau kitoje apklausoje pergalė prognozuojama Hristijano Mickoskio opozicinei partijai VMRO. Kaip numatoma, abiejų partijų laukia nuožmi kova, bet manoma, kad rinkėjų aktyvumas nebus didelis.

Nepaisant susirūpinimo dėl koronaviruso pandemijos, dauguma makedonų yra nusivylę savo lyderiais ir praleido net tokius svarbius balsavimus, kaip 2019 m. prezidento rinkimai ir referendumas dėl valstybės pavadinimo keitimo.