Balkanų valstybė su pandemija grumiasi jai vadovaujant laikinajam ministrų kabinetui, kurio riboti įgaliojimai turėjo baigtis po balandį planuotų surengti pirmalaikių rinkimų.

Nusprendus įšaldyti pasirengimą rinkimams, šalies pagrindinės partijos ginčijosi dėl tolesnių veiksmų.

Buvusi valdančioji Socialdemokratų partija (SDSM) reikalavo kuo greičiau surengti naują balsavimą, tačiau jų varžovai dešinieji iš judėjimo VMRO-DPMNE reiškė susirūpinimą dėl visuomenės sveikatos padėties.

Balandį suvaldžiusi nedidelį protrūkį, šalis dabar susidūrė su didesne COVID-19 banga. Lig šiol mažiau nei 2 mln. gyventojų turinti Šiaurės Makedonija užregistravo daugiau nei 4 tūkst. užsikrėtimo ir beveik 200 mirties atvejų.

„Negalėsime ištverti didesnės krizės už dabartinę, turėdami laikinąją vyriausybę ir neturėdami parlamento“, – pirmadienį pareiškė premjeras ir SDSM lyderis Zoranas Zajevas, sutikęs su savo oponentų siūlymu rengti balsavimą liepos 15 dieną.

„Žinau, kad piliečiams įgriso partijų žaidimai“, – pridūrė jis.

Jo oponentas Christijanas Mickoskis taip pat patvirtino, kad VMRO-DPMNE „dalyvaus rinkimuose“, ir pažadėjo „įveikti krizių šaltinį: Zoraną Zajevą ir SDSM“.

Šį žingsnį „šiltai“ priėmė Europos Sąjunga, o Bendrijos plėtros eurokomisaras Oliveris Varhelyi pasveikino jį kaip „svarbų signalą šaliai, jos žmonėms ir jos keliui ES link“.

Z. Zajevas atsistatydino sausio mėnesį, norėdamas paruošti dirvą pirmalaikiams rinkimams, kai Europos Sąjunga nesutiko pradėti stojimo derybų su Skopje.

Tai buvo pagrindinis Z. Zajevo administracijos tikslas ir priežastis, dėl kurios jo vadovaujama vyriausybė žengė politiškai rizikingą žingsnį pervadinti šalį Šiaurės Makedonija, leidusį užbaigti užsitęsusi ginčą su kaimyninė ES nare Graikija.

Po kelių mėnesių, kovą, ES pagaliau uždegė žalią šviesą stojimo derybų su Šiaurės Makedonijai pradžiai, o Z. Zajevo partija tikisi, kad šis pasiekimas padės jai laimėti rinkimus.

Analitikai mano, kad socialdemokratai taip pat skuba surengti balsavimą, kol šalyje dar nepasireiškė pandemijos ekonominės pasekmės.