„Nuo balandžio 21-osios Šiaurės Korėja sustabdo branduolinius bandymus ir tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus“, – cituodama Šiaurės Korėjos valstybinę žiniasklaidą pranešė „Yonhap“.

„Šiaurės (Korėja) uždarys branduolinių bandymų vietą šalies šiaurėje, kad įrodytų pažadą sustabdyti branduolinius bandymus“, – sakoma Pchenjano oficialiosios naujienų agentūros KCNA pranešime, kurį citavo „Yonhap“.

Trumpas Šiaurės Korėjos sprendimą vadina „gera naujiena“ pasauliui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį pasirodžiusį pranešimą, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas sustabdys branduolinius ir balistinių raketų bandymus, pavadino „labai geromis naujienomis“ pasauliui.

„Tai labai geros naujienos Šiaurės Korėjai ir pasauliui – didelė pažanga! Laukiu mūsų viršūnių susitikimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV prezidentas. Žinutė buvo parašyta po Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos pranešimo apie branduolinių ir raketų bandymų sustabdymą, ir, taip pat, branduolinių bandymų objekto uždarymą.

Šią savaitę paaiškėjo, kad CŽV vadovas neseniai buvo susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu. Tai reikšmingai padidino tikimybę, kad D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje tikrai įvyks.

Pietų Korėja šeštadienį taip pat sveikino Pchenjano sprendimą sustabdyti branduolinius ir balistinių raketų bandymus.

„Šiaurės Korėjos sprendimas yra prasminga pažanga dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, kurios nori pasaulis“, – sakoma Pietų Korėjos prezidentūros pareiškime.

„Tai sukurs labai pozityvią aplinką būsimiems (abiejų) Korėjų ir Šiaurės (Korėjos) ir JAV viršūnių susitikimams“, – pažymima pareiškime.

Tuo tarpu Japonijos Pchenjano pažadas nepatenkino ir nors premjeras Shinzo Abe jį atsargiai sveikino, gynybos ministras žurnalistams Vašingtone sakė: „Negalime būti patenkinti.“

Ministras Itsunori Onodera perspėjo, kad Tokijas toliau darys maksimalų spaudimą Pchenjanui, ir pažymėjo, kad Šiaurės Korėja neatsisako trumpojo ir vidutinio nuotolio balistinių raketų.

„Sveikiname tai kaip žingsnį į priekį, ... bet svarbu tai, ar šis žingsnis nuves prie visiško, patikrinamo ir negrįžtamo raketų ir branduolinių (ginklų) plėtojimo atsisakymo, – sakė premjeras Sh. Abe. – Norime tai atidžiai stebėti.“

ES sveikina Šiaurės Korėjos sprendimą dėl branduolinių bandymų

Europos Sąjunga (ES) šeštadienį pasveikino Šiaurės Korėjos sprendimą sustabdyti branduolinius bandymus ir tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus ir pavadino jį „teigiamu, ilgai siektu žingsniu“.

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno pareiškimas rodo Pchenjaną „visapusiškai laikantis savo tarptautinių įsipareigojimų ir visų susijusių JT Saugumo Tarybos rezoliucijų“, sakoma ES užsienio politikos vadovės Federikos Mogherini pranešime.

Šiaurės Korėjos prezidento pareiškimas pasirodė likus mažiau nei savaitei iki jo susitikimo su Pietų Korėjos vadovu Moon Jae-inu (Mun Džejinu) pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje ir artėjant ilgai lauktam jo susitikimui su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

„Europos Sąjunga laukia artėjančių Korėjos Respublikos prezidento Moon Jae-ino ir KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) vadovo, Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo ir KLDR vadovo viršūnių susitikimų. Tikimės, kad šios aukšto lygio iniciatyvos padės toliau stiprinti pasitikėjimą ir pasiekti papildomų konkrečių, teigiamų rezultatų“, – pažymėjo ES diplomatijos vadovė.

„ES tęs darbą ir visais įmanomais būdais palaikys siekį derybų keliu rasti sprendimą," – pridūrė ji.