Šis bandymas vainikavo kelias dienas trukusias iškilmes minint šalies įkūrėjo gimimo metines.

Bandomasis paleidimas buvo vėliausias per beprecedentę virtinę ginkluotės bandymų, pažeidžiančių Šiaurės Korėjai įvestas tarptautines sankcijas. Be kita ko, Pchenjanas pirmąkart nuo 2017 metų surengė pirmąjį visavertį tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą.

Naujausias bandymas buvo surengtas JAV ir Pietų Korėjai ruošiantis surengti pirmadienį prasidėsiančias bendras karines pratybas, kurios visuomet kelia įtūžį Pchenjanui.

„Naujo tipo taktinis valdomasis ginklas... yra labai reikšmingas ir smarkiai pagerina priešakinių toliašaudės artilerijos dalinių ugnies galią, padidindamas jų veiksmingumą naudojant taktinius branduolinius ginklus“, – sakoma valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.

Nurodoma, kad bandymas buvo sėkmingas, bet nepateikiama išsamesnių detalių, pavyzdžiui, kada ir kur jis buvo surengtas.

Pietų Korėjos kariuomenės vadovybė pranešė vėlai šeštadienį užfiksavusi dviejų sviedinių paleidimą. Šie sviediniai ar raketos nuskriejo 110 km, buvo pakilę iki 25 km aukščio ir išvystė apie keturių machų greitį.

Jungtinės Valstijos „žino apie Šiaurės Korėjos pareiškimą, kad jie įvykdė toliašaudės artilerijos sistemos bandymą“, sakė vienas Pentagono atstovas ir pridūrė, kad padėtis stebima.

Daugelis analitikų prognozavo, kad Pchenjanas gali įvykdyti branduolinį bandymą, tęsiantis iškilmėms, susijusiomis su penktadienį minėtu Šiaurės Korėjos įkūrėjo ir Kim Jon Uno senelio Kim Il Sungo gimimo 110-ąsias metines.

Anksčiau buvo pastebėta ženklų, jog Pchenjanas atnaujino veiklą viename iš žinomų jo branduolinių bandymų kompleksų.

Analitikai sako, kad savaitgalį išbandytas ginklas yra nauja trumpo nuotolio balistinė raketa, bet ši sistema bet kokiu atveju yra reikšminga.

„Atrodytų, kad tai yra Šiaurės Korėjos pirmoji taktinius branduolinius ginklus nešanti sistema, – Carnegie [Karnegio] fondo už tarptautinę taiką vyresnysis analitikas Ankitas Panda. – Nereikia turėti ypatingos vaizduotės, kad sudėtum du su dviem.“

Trumpo nuotolio, bet reikšminga

Nuotraukose, paskelbtose valstybinio dienraščio „Rodong Sinmun“, matyti besišypsantis Kim Jong Unas, apsuptas uniformuotų kariškių, plojantis per numanomą ginkluotės bandymą.

Kim Jong Unas davė kariuomenės tyrimų grupei „svarbių nurodymų dėl tolesnio gynybos pajėgumų ir branduolinių kovinių pajėgų stiprinimo“, sakoma KCNA pranešime.

Lyderis taip pat sudalyvavo virtinėje Pchenjane vykusių renginių, įskaitant didžiulį civilį paradą, masinius šokėjų pasirodymus ir fejerverkų šou. Vis dėlto nebuvo surengta jokio karinio parado, per kuriuos režimas paprastai pademonstruoja savo naujausią ginkluotę.

2021 metų sausį per svarbų valdančiosios partijos suvažiavimą Kim Jong Unas pristatė penkerių metų gynybos plėtros planą. Jis ragino vystyti branduolines technologijas ir sukurti mažesnių ir lengvesnių branduolinių ginklų „labiau taktinio pobūdžio naudojimui“.

Tai buvo užuomina apie galimus naujus branduolinius bandymus. Kim Jong Uno retas dalyvavimas paleidžiant trumpo nuotolio raketą – pirmąkart per daugiau kaip dvejus metus – rodo šio įvykio „ypatingą reikšmę“, sakė A. Panda.

Šiaurės Korėja buvo sustabdžiusi ilgo nuotolio raketų ir branduolinius bandymus, per trumpai gyvavusį Kim Jong Uno ir tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo diplomatinių pastangų laikotarpį, žlugusį 2019 metais.

Šiaurės Korėja nuo 2006 metų yra išbandžiusi šešis branduolinius įtaisus. Vėliausiąjį, susprogdintą 2017 metais, Pchenjanas vadino sėkmingai išbandytu termobranduoliniu užtaisu, kurio galia – apie 250 kilotonų.

Daugelis pareigūnų ir analitikų prognozavo, kad Šiaurės Korėja ateinančiomis savaitėmis gali atlikti savo septintąjį branduolinį bandymą.

Palydovinės nuotraukos rodo atnaujintą veiklą Pungjė-ri branduolinių bandymų komplekso viename tunelyje, nors Šiaurės Korėja teigė jį susprogdinusi 2018 metais, ruošiantis D. Trumpo ir Kim Jong Uno pirmajam susitikimui.

„Šis taktinio branduolinio ginklo nešančiosios sistemos bandymas įvyko randantis požymių, kad Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų komplekse Pungjė-ri vyksta reikšmingi atstatomieji darbai“, – sakė A. Panda.

Pasak ekspertų, per naują branduolinį bandymą Pchenjanas tikriausiai patikrins sumažintų gabaritų kovinę galvutę, kurią galėtų nešti tarpžemyninės balistinės raketos.

Pietų Korėjos pareigūnai sakė, kad Pchenjanas dar gali surengti karinį paradą arba surengti kokį nors ginkluotės bandymą apytikriai balandžio 25-ąją, kai minimos Korėjos liaudies armijos įkūrimo metinės.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos reguliariai rengia karines pratybas, bet Pchenjanas nuolat protestuoja dėl tokių manevrų, sakydamas, kad jo priešininkai repetuoja įsiveržimą į Šiaurės Korėją.

„Šios pratybos yra gynybos štabų mokymai, per kuriuos naudojamos kompiuterinės imitacijos, bet jokių realių karinių manevrų nevyksta“, – sakoma sekmadienį paskelbtame Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)