"Mes jau pranešėme Didžiosios Britanijos ir Airijos vyriausybėms, kad stebėjome ir paliudijome veiksmus, kaip išimami iš naudojimo dideli ginkluotės kiekiai; manome, jog tai visi ginklai, kuriuos turėjo IRA, - sakoma Nepriklausomos tarptautinės komisijos pareiškime. - Esame patenkinti, kad minėti ginklai yra visas IRA turėtas arsenalas".

Airijos respublikos armija (IRA) nebeturės, kaip manoma, didžiausio Europoje neteisėto arsenalo, praėjus dviem mėnesiams po pasižadėjimo, nutraukti savo kampaniją ir atsikratyti ginklų.

Šiai organizacijai, kuri anksčiau nusiginklavimą lygino su pasidavimu, šis žingsnis turi didelę istorinę reikšmę. Tačiau teks dar palaukti, kol bus galima vertinti jo reikšmę Šiaurės Airijos politiniams procesams.

IRA priešininkai sako per artimiausius mėnesius nuspręsiantys, ar kovotojai tikrai laikosi savo pažado ir atsisakė bet kokių smurto formų, ir tik tada priimsiantys sprendimą, ar pradėti derybas dėl vietos valdžios atkūrimo.

Asamblėjos Belfaste atkūrimas, kuris laikomas patikimu ilgalaikio stabilumo garantu, gali užtrukti kelerius metus vien todėl, kad probritiškosios politinės partijos kol kas nėra linkusios pasikliauti IRA pažadais.

"Aš manau, kad šie įvykiai turės kiek sumažinti įtampą", - sakė IRA politinio sparno Sinn Fein partijos pirmininkas Mitchelas McLaughlin interviu Airijos valstybiniam radijui.

"Tai gali užimti kiek laiko, tačiau akivaizdu, kad žmonės, kurie norėtų, jog konfliktą mūsų gatvėse pakeistų politikavimas, turi imtis savo pareigų", - sakė jis.

Sąjungos su Didžiąją Britanija tebesiekiantys IRA priešininkai gana skeptiškai įvertino IRA nusiginklavimą, kurį stebėjo ir protestantiškųjų ir katalikiškųjų provincijos rajonų pareigūnai.

"Anksčiau nusiginklavimo procesas buvo apgaubtas paslapties skraiste, todėl siekdami visuomenės pasitikėjimo mes norime, kad šis procesas būtų skaidresnis", - sakė Britanijos demokratinės junionistų partijos atstovas Jeffrey Donaldsonas. "Aš manau, kad šiandien mes nesulauksime to skaidrumo, ir dėl to, manau, labai gaila", - sakė jis.

Iki liepos IRA leido tarptautinei nusiginklavimo komisijai, kuriai vadovavo Kanados pajėgų atsargos generolas Jonhas de Chastelainas, stebėti tris ginklų nusiginklavimo etapus, tačiau IRA oponentai vis tiek skundėsi informacijos stoka. Jie reikalavo nuotraukų, kurios įrodytų, kad IRA ginklai ir šaudmenys sunaikinti.

Kurį laiką šis skelbimas apie IRA nusiginklavimą padės sušvelninti įtampą Šiaurės Airijoje, kur šį mėnesį riaušes kėlė probritiškieji protestantai, kurie buvo sunerimę, jog Londonas galbūt juos pamiršo.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas ta proga paskelbė oficialų pranešimą, kuriame sakoma, kad Šiaurės Airijos IRA grupuotė baigė nusiginklavimo procesą. Tai jis pavadino "svarbiu įvykiu". "Tai svarbus įvykis taikos proceso raidoje, įvykis, kurio mes labai ilgai laukėme", - sakoma T.Blairo pareiškime.