"Al-Jazeera" bei Abu Dabio televizijų eteryje buvo parodytas rankraštinis dokumentas, kuriame, kaip teigiama, Sadamas Husseinas nurodė slaptajai Irako policijai nutraukti pasipriešinimą JAV pajėgoms.

Dokumento viršuje figūruoja arabiškai parašytas žodis "paliaubos", tačiau jame taip pat rašoma, kad Irakas nugalėjo įsibrovėlius. Dokumente nėra jokių požymių, iš kurių būtų galima nustatyti jo tikrumą ar parašymo datą.

Abu Dabio televizija penktadienį parodė, kaip buvo teigiama, balandžio 9-ąją - dieną, kai JAV pajėgos užėmė Irako sostinę bei nuvertė Saddamo Husseino paminklą, nufilmuotą diktatorių, kuris sveikinosi su minia skanduojančių rėmėjų.

Ši valstybinė televizija taip pat pateikė garso įrašą, kuriame, jos teigimu, įrašyta paskutinioji radijo eteryje transliuoja Saddamo Husseino kalba. Tačiau ir šiuo atveju nebuvo aišku, kada ji buvo konkrečiai įrašyta.

Šeštadienį kanalas pranešė įsigijęs nuverstojo režimo informacijos ministro Mohamedo Saido al-Sahafo pasirašytą dokumentą, kuriame jis nurodo Irako pareigūnams kas pusvalandį transliuoti šią kalbą. Dokumento apačioje yra šio ministro, kurio buvimo vieta taip pat kol kas nežinoma, parašas bei data - balandžio 9-oji.

Abu Dabio televizija taip pat parodė dokumentą, kuriame, jos teigimu, vardijamos cheminių ir biologinių ginklų medžiagos, laikomos Bagdado universiteto Taikomųjų mokslų fakultete. Televizijos teigimu, dokumentas buvo aptiktas Bagdade, tačiau daugiau informacijos apie jį nepateikiama.

JAV pajėgos šeštadienį sulaikė Saddamo Husseino režimo finansų ministrą Hikmatą Ibrahimą al-Azzavi, o ketvirtadienį Bagdade sulaikė Saddamo Huseino netikrą brolį Barzaną Ibrahimą Hasaną al-Tikritį. Tačiau pačio buvusio Irako lyderio pėdsakų aptikti kol kas nepavyko.

JAV pareigūnai teigia nežinantys, ar jis yra gyvas, ar žuvęs. Šiuo metu jie analizuoja Abu Dabio televizijos paskelbtą įrašą, siekdami nustatyti, kada jis buvo padarytas, ir įsitikinti, kad tai tikrai yra pats Sadamas Huseinas, o ne vienas iš jo menamų antrininkų.

JAV žvalgybos pareigūnų teigimu, ankstesnė, balandžio 4 dieną eteryje pademonstruota vaizdajuostė, kurioje Sadamas sveikina minią šalininkų, o tolumoje rūksta dūmai, greičiausiai buvo įrašyta kovo pradžioje, dar prieš JAV vadovaujamų pajėgų invazijos pradžią.

JAV pajėgos balandžio 7 dieną subombardavo Bagdado Mansūro rajone buvusį restoraną, kai buvo gauta pranešimų apie jo viduje esantį Saddamą ir jo sūnus Udajų ir Kusajų. Tačiau keletas irakiečių teigė šiuos tris žlugusio režimo lyderius matę gyvus po šios galingos atakos.

Pastarosios vaizdajuostės galimą tikrumą sustiprina ir vieno buvusiu Irako kariuomenės pareigūnu prisistatančio asmens pranešimas, jog jis šią savaitę matė Saddamą Husseiną netoli mečetės, stovinčios tame pačiame šiauriniame Bagdado rajone.

Londone spausdinamas laikraštis "Al-Hayat" citavo liudytojus teigiančius, kad Sadamas Huseinas balandžio 9 dieną trijų automobilių vilkstine atvyko prie mečetės, lydimas sūnaus Qusay ir jo asmens sargybinio Amino Abd Hamido Hamudo.

JAV jūrų pėstininkai balandžio 10 dieną Azamijos rajone įsivėlė į mūšį prie imamo al-Azamo mečetės, kai buvo gauta žvalgybos pranešimų, jog čia gali posėdžiauti Irako lyderiai.

Tačiau mūšiui pasibaigus, jokių Sadamo Husseino pėdsakų nebuvo aptikta.