Nobelio instituto direktorius Geiras Lundestadas (Jeiras Lundestadas) savaitgalį sakė "EUobserver", kad 18 Bendrijos lyderių atvyks stebėti, kaip trys aukščiausi ES pareigūnai - prezidentas Hermanas Van Rompuy, Europos Komisijos pirmininkas Jose ManuelisBarroso ir Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas - gruodžio 10-ąją atsiims Europos Sąjungai skirtą Nobelio taikos premiją.

Direktorius atsisakė įvardyti į ceremoniją atvyksiančius lyderius, tačiau nurodė, kad tarp jų bus "didžiųjų" šalių - Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Lenkijos ir Ispanijos - atstovų.

G.Lundestadas nurodė, jog dar šešių šalių lyderiai, tarp jų Čekijos, Švedijos ir Didžiosios Britanijos, patvirtino neatvyksiantys, o kiti dar neapsisprendė.

Londono ir Prahos vardu sprendimus priėmė šių šalių lyderiai euroskeptikai - Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas. Tikėtina, kad šis žingsnis dar labiau paskatins gandus, jog D.Cameronas svarsto apie Jungtinės Karalystės išvedimą iš ES.

Švedijos premjeras Frederikas Reinfeldtas negalės atvykti į Oslą, nes tą pačią dieną dalyvaus Stokholme vyksiančioje Nobelio premijų teikimo ceremonijoje.

G.Lundestadas atsisakė pakomentuoti, ar D.Camerono ir V.Klauso sprendimas gali būti prilygintas boikotui. "Jie patys turi paaiškinti, kodėl neatvyks", - sakė jis.

Tačiau Nobelio instituto direktorius kritikavo keturių Norvegijos ministrų, priklausančių euroskeptiškai Centro partijai, sprendimą taip pat neatvykti į ceremoniją.

"Jie akcentuoja Norvegiją ir (klausimą), ar Norvegija turėtų tapti ES nare, ar ne. Komitetas šio klausimo nesprendė. Jis pripažįsta ES indėlį į taikesnę Europą pastaruosius šešis dešimtmečius. Tai niekaip nesusiję su Norvegija", - pažymėjo jis.