80-metis Lesoto premjeras Thomas Thabanė, praėjusį penktadienį pareiškė atsistatydinsiantis po masinių raginimų trauktis dėl jo antrosios žmonos žmogžudystės 2017 metų birželį. Pagrindinis įtariamasis – 42-jų metų Maesiah Thabanė, moteris, kurią jis vedė praėjus kiek daugiau nei dviem mėnesiams po žmogžudystės. Policijai išdavus jos arešto orderį, ji papustė padus.

Dėl žmogžudystės taip pat buvo apklaustas ir jau buvęs ministras pirmininkas Thomasas Thabane, informuoja BBC. Jo buvusi žmona Lipolelo Thabane buvo nušauta 2017 m. netoli savo namų šalies sostinėje Maseru, likus dviem dienoms iki ministro pirmininko inauguracijos.

Tuo metu poros santykiai buvo atšalę, jiedu skyrėsi ir smarkiai vaidijosi. Iš pradžių išpuoliu buvo apkaltinti nenustatytos tapatybės ginkluoti vyrai, tačiau neseniai policijos komisaras Holomo Molibeli teismui pateikė naujus dokumentus, kurie uždavė daugiau klausimų. Dokumentuose figūruoja tiek Th.Thabanė, tiek Maesiah pavardės. Vienas iš dokumentų yra laiškas, siejantis Th.Thabanės telefoną su nusikaltimo vieta.

Iki tol, 2012-2015 metais, premjero postą drumstė mėginimas įvykdyti perversmą 2014 metais ir teisinis mūšis tarp Lipolelo ir Maesiah dėl to, kuri iš jų turėtų būti pripažinta teisėta Th. Thabanės žmona. Tas mūšis pasibaigė 2015 metais, po to, kai Lesoto Aukščiausiasis teismas nurodė, kad Lipolelo pripažįstama oficialiąja pirmąja ponia, tol, kol bus užbaigtas jos skyrybų su Th.Thabane procesas. Maesiah, jo žmona pagal paprotinės teisės aktus, kaip premjero sutuoktinė, neturėjo teisės „vykdyti bet kokių funkcijų ar naudotis bet kokiomis teisėmis“, įskaitant ir teise į finansines lengvatas ar išmokas. Skyrybos taip ir nebuvo ligi galo įteisintos, skelbia naujienų portalas „Bloomberg“.

Thomas Thabanė

Pradingus 42-ejų metų amžiaus M. Thabane, sausio 10 d. buvo išduotas jos arešto orderis. Antradienį moteris „pasidavė“ prie pasienio su Pietų Afrikos Respublika, susitarus jos advokatams ir policijai, naujienų agentūrai AFP pranešė policijos atstovas.

Policijos komisaras H. Molibeli BBC sakė, kad pirmoji ponia yra sulaikyta, jai bus pateikti oficialūs kaltinimai. Neaišku, ar M. Thabane teisme prašysis paleidžiama už užstatą. H. Molibeli teigė, jog policija tam paprieštaraus, nes manoma, kad moteris gali mėginti pabėgti iš šalies.

Pernai Th. Thabanės dukra viešai apkaltino Maesiah suorganizavus Lipolelo žmogžudystę. Nei Th,. Thabanė, nei Maesiah nesureagavo į kaltinimus. Th. Thabanė tuomet tik pažadėjo, kad „atsistatydins“, - bet nenurodė kada.

Ministro pirmininko žmonos advokatas Rethabile Setlojoane BBC nurodė negalintis komentuoti bylos eigos. Žmogžudystės įvykdymu kaltinami dar aštuoni žmonės Lesote ir Pietų Afrikos Respublikoje.

Šalies ryšių ministras paragino Maesiah pasiduoti policijai. Ji nesulaukia didelių simpatijų iš visuomenės, nes yra laikoma asmeniu, kuris mėgino kištis į vyriausybės reikalus.

Maesiah Thabanė

Praėjusį mėnesį T. Thabane sutiko būti apklaustas policijos pareigūnų. Apklausos dieną šimtai opoziciją remiančių žmonių žygiavo Maseru gatvėmis ir reikalavo, kad jis nedelsdamas atsistatydintų.

Augant spaudimui dėl bylos, sausio 16 d. T. Thabane paskelbė atsistatydinsiąs, tačiau nenurodė konkrečios datos. Be to, jis tvirtino ketinąs išeiti į pensiją, o ne pasitraukti iš pareigų dėl jam ir jo žmonai pateiktų kaltinimų.

Valdančioji partija ir opozicija apkaltino šalies lyderį jo buvusios žmonos nužudymo tyrimo trukdymu. T. Thabane ir M. Thabane kol kas nekomentavo situacijos.

Kas nutiko Lipolelo Thabane?

L. Thabane buvo nužudyta likus vos dviem dienoms iki T. Thabane prisaikdinimo naujuoju ministru pirmininku 2017 m. birželio mėnesį. 58-erių metų amžiaus moteris nebegyveno kartu su vyru nuo 2012 m. Vieną vakarą eidama namo ji buvo iš pasalų užpulta. Užpuolikai kelis kartus iš arti šovė į L. Thabane, ir ji mirė ant kelkraščio.

Žmogžudystė šokiravo šalį. T. Thabane savo inauguracijos kalboje ją pavadino „beprasmiu nužudymu“. Iš pradžių nusikaltimo padarymu buvo apkaltinti nežinomi ginkluoti vyrai, tačiau sausio mėnesio pradžioje teismui pateiktuose dokumentuose pasirodė naujų įrodymų.

Thomas Thabanė

Naujienų agentūros AFP teigimu, tarp dokumentų yra ir policijos vado T. Thabane skirto laiško kopija.

2019 m. gruodžio 23 d. išsiųstame laiške rašoma: „Tyrimo metu nustatyta, kad nusikaltimo vietoje buvo skambinama į mobilųjį telefoną. Mobiliojo telefono numeris yra jūsų.“

Lesotas yra liūdnai pagarsėjęs pagal nužudymo atvejų skaičių, vienu iš didžiausių Afrikoje, kaip ir jos daug didesnė kaimynė Pietų Afrikos Respublika, supanti karalystę iš visų pusių.

Mažytė kalnuota karalystė, kurioje gyvena trys milijonai žmonių, garsi savo gamtos grožiu, deimantais ir moherio eksportu bei kūgio formos šiaudinėmis skrybėlėmis. Vyriausybė šiuo metu siekia įkurti kanapių - nuo seno basotų tautos naudojamų kaip vaistas, - plantacijas, kad galėtų tiekti užaugintą produkciją klestinčiai pasaulinei medicininių kanapių pramonei.

„Šalis pateko į bėdą, kai prie valdžios vairo stojo Th. Thabanė, - kalbėjo Mtlamelle Kapa, Lesoto nacionalinio universiteto politinių mokslų docentas. – Nebuvo jokio veiksmingo vadovavimo, ministrai vykdė nusikalstamą veiką, niekas jų nekontroliavo.“

Lesotas

Opozicija grasina rengti protestus, o valdančioji partija „All Basotho Convention“, arba ABC, rengia vieną po kito susitikimus su savo trimis koalicijos partnerėmis, svarstydama, kaip išspręsti šią problemą.

Th. Thabanė ir iki krizės buvo laikoma figūra, sėjančia nesantaiką savo partijos viduje.
„Nebus lengva ABC nariams išrinkti naują premjerą, bet jiems teks pasirinkti kandidatą, kuris sugebės eiti į kompromisus ir nurodys kryptį partijai bei vyriausybei“, - sakė M. Kapa.