Vyriausybės atstovas Milivojė Michailovičius pirmadienį sakė, kad vyriausybė vienbalsiai patvirtino tą sutartį ir nurodė ministerijoms ją įgyvendinti.

Vyriausybė sutiko su "pirmuoju susitarimu dėl principų, kuriais reguliuojamas santykių normalizavimas, pasiektu (penktadienį) per dialogą Kosovo klausimu Briuselyje", sakoma po vyriausybės posėdžio paskelbtame pareiškime.

Vyriausybė nurodė ministerijoms imtis "būtinų priemonių" susitarimui įgyvendinti, priduriama pareiškime.

Serbijos parlamentas vėliau šią savaitę taip pat turi aptartį šį susitarimą, tačiau tikimasi, kad jį patvirtins, nes valdančioji koalicija jame turi užtikrintą daugumą.

Serbijos ir Kosovo premjerai penktadienį sudarė preliminarų susitarimą, tarpininkaujant ES, pagal kurį pripažįstama Kosovo centrinės valdžios, kurioje dominuoja albanai, jurisdikcija šalyje gyvenančių serbų atžvilgiu. Mainais serbų mažumai Kosovas sutinka suteikti plačią autonomiją.

Ši sutartis išprovokavo serbų nacionalistų pasipiktinimą.

Kosovas, nuo viduramžių laikomas Serbijos valstybės lopšiu, paskelbė nepriklausomybę 2008 metais.

Prištinoje Kosovo parlamentas pirmadienį priėmė "rezoliuciją", kuria patvirtinamas vadinamasis Briuselio susitarimas, suteikiantis Kosove gyvenantiems ir Prištinos valdžios nepripažįstantiems serbams tam tikrą autonomiją.

"Parlamentas išreiškia savo paramą ir pritaria susitarimui dėl (Belgrado ir Prištinos) santykių normalizavimo", - sakoma sprendime.

Tokie sprendimai buvo priimti ES užsienio reikalų ministrams susirinkus Liuksemburge į diskusijas, kurios apims derybas dėl Europos Komisijos ataskaitų apie Serbijos ir Kosovo pažangą siekiant narystės ES.

Santykių normalizavimo susitarimas tarp Serbijos ir Kosovo yra viena pagrindinių sąlygų jiems abiem.

Serbija tikisi, kad Briuselis paskirs labai laukiamą derybų dėl narystės pradžios datą, o Priština nori žengti pirmuosius žingsnius savo kandidatūros iškėlimo link.

15 punktų susitarime išdėstomi pagrindiniai principai dėl autonomijos maždaug 40-čiai tūkst. serbų, gyvenančių Kosovo šiaurėje.

Susitarimo teksto ES dar nepaskelbė, bet Serbijos ir Kosovo žiniasklaida praneša, kad Kosovo serbai tuose rajonuose, kur sudaro gyventojų daugumą, turės savo pačių policiją ir teisingumo atstovus, kurie dirbs vadovaujant Prištinai.

"2013 metais (Kosovo) šiaurės municipalitetuose bus organizuoti municipaliniai rinkimai", - sakoma neoficialiame teksto projekte.

Jame taip pat pažymima, kad "įgyvendinimo planas, taip pat ir terminai, bus parengti iki balandžio 26-osios".

"Sutarta, kad nė viena šalis neblokuos ir neskatins kitų blokuoti viena kitos pažangos einant jų atitinkamais ES keliais", - priduriama projekte.

Tačiau šis susitarimas papiktino Kosovo šiaurėje gyvenančius serbus, kurie vėliau pirmadienį Kosovo Mitrovicoje rengia protesto mitingą.

Šeštadienį Kosovo premjeras Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) paragino Kosovo serbus "nebijoti šio susitarimo".

Jis pažadėjo jiems "naujas galimybes investicijoms, plėtrai, įdarbinimui ir demokratinės bei multietninės aplinkos sukūrimui" Kosove.

"Įvykdytos sąlygos naujai erai ir naujam gyvenimui, šie susitarimai atitinka Kosovo, Serbijos ir, visų pirma, šiaurėje (gyvenančių) serbų interesus", - sakė H.Thaci.

Iš viso Kosove gyvena maždaug 120 tūkst. serbų. Kaip ir Belgradas, jie atmeta Kosovo 2008 metų nepriklausomybės deklaraciją, paskelbtą praėjus beveik dešimtmečiui po 1998-1999 metų konflikto, kuris baigėsi NATO bombardavimo kampanija prieš velionio Serbijos prezidento Slobodano Miloševičiaus pajėgas.

Maždaug 100 valstybių, tarp jų - JAV ir dauguma ES narių, jau yra pripažinusios Kosovo nepriklausomybę.