Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgradas atsisakė jį pripažinti ir skatino 120 tūkst. etninių Kosovo serbų nepaklusti Prištinos valdžiai, ypač šiaurėje, kur etniniai serbai sudaro daugumą.

Pastaraisiais metais Serbijos kariuomenė ne kartą buvo paskelbusi padidintą parengtį dėl įtampos su Kosovu – pastarąjį kartą lapkričio mėnesį, po to, kai Serbija pareiškė, kad į jos oro erdvę iš Kosovo įskrido keli bepiločiai orlaiviai.

Gruodžio 10 dieną Kosovo šiaurėje serbai pastatė barikadas, protestuodami prieš buvusio policininko, įtariamo dalyvavus išpuoliuose prieš etninių albanų policininkus, suėmimą.

Blokados sutapo su pranešimų apie šaudymus pagausėjimu; paskutinis iš jų įvyko sekmadienį, pranešė NATO vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos KFOR.

„Serbijos prezidentas... įsakė Serbijos kariuomenei būti aukščiausio lygio kovinėje parengtyje, t. y. iki ginkluotos jėgos panaudojimo lygio“, – sakoma gynybos ministro M. Vučevićiaus pareiškime.

Jis pridūrė, kad prezidentas Aleksandras Vučićius taip pat įsakė sustiprinti specialiąsias ginkluotąsias pajėgas nuo dabartinių 1 500 iki 5 000 karių.

Serbijos vidaus reikalų ministerija taip pat paskelbė, kad „visi daliniai nedelsiant pereina generalinio štabo viršininko žinion“.

Šie A. Vučićiaus įsakymai buvo duoti po to, kai sekmadienį į pasienį su Kosovu buvo išsiųstas kariuomenės vadas generolas Milanas Mojsilovićius. „Padėtis ten sudėtinga ir kebli“, – sekmadienį sakė M. Mojsilovićius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)