Serbija. Jei Serbija išlaikys dabartinę spartą reformuojant teismų sistemą ir kovojant su korupcija, taip pat užtikrins žiniasklaidos laisvę ir mažumų teises, stojimo į ES derybos galėtų prasidėti jau šį birželį. EP pranešėjas Jelko Kacinas (Liberalai ir demokratai, Slovėnija) atkreipė dėmesį, kad derybų pradžia padėtų reformas palaikančioms jėgoms Serbijoje ir prisidėtų prie šalies ekonomikos atsigavimo. Rezoliucijoje taip pat pažymima, kad į Belgrado ir Prištinos dialogą turi būti labiau įtraukti šių šalių parlamentai ir pilietinė visuomenė.

Kosovas. EP nariai pareikalavo, kad Kosovo valdžia imtųsi neatidėliotinų reformų teisės viršenybės, kovos su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu, mažumų apsaugos, administracinių pajėgumų ir prekybos srityse. Tai leistų greičiau pradėti dialogą dėl Stabilizavimo ir asociacijos susitarimo, pažymi europarlamentarai.

„Apgailestauju, kad ES valstybės ne iki galo remia Kosovo pastangas. Penkios iš jų yra vis dar nepripažinusios šios šalies. Jos turi pakeisti savo nuomonę, kad Kosovas galėtų dalyvauti Europolo ir Interpolo organizacijose bei sporto renginiuose“, – teigė EP pranešėja Ulrike Lunacek (Žalieji, Austrija). Kosovo nepriklausomybės iki šiol nepripažino Ispanija, Graikija, Rumunija, Slovakija ir Kipras.

Juodkalnija. EP nariai pažymi solidžią šalies integracijos į ES pažangą ir svarų Juodkalnijos vaidmenį sutvirtinant regiono stabilumą. Jie ragina šalies valdžią veiksmingiau kovoti su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu, geriau apsaugoti žiniasklaidos laisvę, taip pat užtikrinti moterų teises bei lyčių lygybę. Pasak EP pranešėjo Charleso Tannocko (Europos konservatoriai reformistai, Jungtinė Karalystė), „sklandžios derybos su Juodkalnija yra rimtas signalas Vakarų Balkanų kaimynams, kad ES plėtra nesibaigia su Kroatijos naryste“.