Ši žinia paskelbta pastaruoju metu stebint įtampos tarp abiejų šalių aštrėjimą. Gegužės pabaigoje per serbų riaušes Kosove buvo sužeista daugiau kaip 30 NATO taikdarių.

„Patvirtiname, kad buvo paleisti trys pagrobti policijos pareigūnai. Nors džiaugiamės, kad jie gali grįžti pas savo šeimas, šis pagrobimas prilygsta rimtam žmogaus teisių pažeidimui, kuris turi būti pasmerktas“, – socialiniuose tinkluose pareiškė A. Kurtis.

Kosovo premjero komentarai paskelbti po to, kai Serbijos teismas paskelbė, kad policininkų trijulei buvo pareikšti kaltinimai, tačiau jų sulaikymas „nutraukiamas“.

„Aukštesnysis tribunolas...patvirtino kaltinimus minėtiems asmenims ir priėmė nuosprendį nutraukti kaltinamųjų sulaikymą“, – sakoma Serbijos Kralevo miesto aukštesniojo teismo, kuriame vyko policininkų bylos nagrinėjimas, pranešime.

Trijų policijos pareigūnų sulaikymas davė pradžią žodžių karui tarp Kosovo vyriausybės ir Serbijos, oficialiajai Prištinai pareiškus, kad trys vyrai buvo pagrobti. Belgradas savo ruožtu apkaltino policininkus kirtus Serbijos sieną.

A. Kurčio vyriausybė yra išsikėlusi tikslą susidoroti su, anot jos, nevaldoma kontrabandininkų veikla ties šiaurine Kosovo siena. Ji kaltina Serbiją naudojantis organizuotu nusikalstamumu ir prekyba juodojoje rinkoje, kad būtų galima kontroliuoti šiaurines Kosovo teritorijas, kuriose gyventojų daugumą sudaro serbai.

Premjeras tvirtino, kad Kosovo policininkų „pagrobimas“ veikiausiai buvo kerštas už tai, jog anksčiau šį mėnesį Kosove buvo sulaikytas serbas, kuris, A. Kurčio teigimu, yra susijęs su kontrabandininkų gaujomis.

Įtampa tarp Serbijos ir Kosovo pastaruoju metu didėja. Ją pakurstė ginčijami rinkimai daugiausiai etninių serbų apgyvendintoje Kosovo šiaurėje.

Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgradas iki šiol atsisako tai pripažinti. Kosove, o ypač šiaurinėje jo dalyje esantys serbai išlieka ištikimi Belgradui.

Prancūzija, Vokietija ir JAV yra paraginusios Serbiją ir Kosovą malšinti tarpusavio įtampą. Europos Sąjunga (ES) praėjusią savaitę surengė krizines abiejų šalių derybas, tačiau jose proveržio pasiekti nepavyko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją