Dėl šio sprendimo gali būti atidėtos Serbijos derybos dėl narystės ES.

Vakarai smarkiai spaudžia Serbiją sudaryti susitarimą su 2008-aisiais atsiskyrusiu Kosovu dar prieš Europos Sąjungai nusprendžiant, ar pradėti narystės derybas su Balkanų valstybe. Preliminarų sprendimą Bendrija turėtų priimti šį mėnesį.

A.Vučičius, kuris vadovauja didžiausiai Serbijos valdančiosios koalicijos partijai, sakė, kad po mėnesius trukusių derybų, kurioms tarpininkavo ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton, iškilusiu pasiūlymu nepripažįstami Serbijos "pagrindiniai interesai", todėl jis neturėtų būti pasirašytas.

"Prašysime, kad dialogas tęstųsi, mums sprendimo reikia kuo greičiau", - žurnalistams sakė A.Vučičius po jo Serbijos pažangos partijos lyderių susitikimo. Pasak jo, vyriausybė šį sprendimą patvirtins vėliau pirmadienį.

Balandžio 16 dieną C.Ashton turi pateikti ataskaitą, kurioje tikriausiai bus sprendimas dėl to, ar ES šiais metais pradeda narystės derybas su Serbija. Toks derybų procesas skatintų reformas ir padėtų pritraukti investuotojų į stringančią Serbijos ekonomiką - didžiausią buvusios Jugoslavijos erdvėje.

Kosovas, kur 90 proc. iš 1,7 mln. gyventojų yra albanai, atsiskyrė per 1998-1999 metų karą, o 2008-aisiais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę. Tačiau Serbija išlaikė netvirtą kontrolę viename rajone Kosovo šiaurėje, kur šios jaunos valstybės padalijimo de facto sąlygomis gyvena maždaug 50 tūkst. serbų.

ES sako, jog tas padalijimas turi baigtis, o Serbija ir Kosovas privalo "normalizuoti santykius", kad Belgradas galėtų eiti į priekį siekdamas įstoti į Bendriją.

Praėjusią savaitę derybos nutrūko be rezultatų ir Serbija sakė, kad C.Ashton jai paskyrė antradienio terminą nuspręsti, ar priimti minimą pasiūlymą, kuriuo siekiama vėl integruoti serbų gyvenamą šiaurinę Kosovo dalį su likusia jo teritorijos dalimi.