Toks spendimas priimtas po to, kai praėjusią savaitę Austrija paskelbė neįsileisianti migrantų, norinčių per jos šiaurinę kaimynę, Vokietiją, patekti į kitas Vakarų Europos šalis. Trečiadienį Austrija pareiškė apie savo ketinimą šiais metais prieglobstį suteikti perpus mažesniam skaičiui žmonių.

„Nuo šios dienos migrantai negalės tęsti savo kelionės (per Serbiją), jei nepareikš noro prieglobsčio prašyti Vokietijos ar Austrijos teritorijose“, – sakė darbo ministras Aleksandras Vulinas.

Kroatijos vidaus reikalų ministras pranešė, kad Zagrebas taip pat planuoja pradėti domėtis migrantų kelionės tikslu.

Kroatijoje rinkimus laimėjusi konservatyvioji opozicija savo pareigas eiti pradės šios savaitės pabaigoje. Naujoji valdžia planuoja mažinti į šalį patenkančių migrantų srautą kaip ir Vokietija bei Austrija.

Nori stiprinti Bulgarijos ir Makedonijos pasienį

Čekijos užsienio reikalų ministras Liubomiras Zaoralekas neatmetė galimybės keisti saugomų išorinių ES sienų sistemą. „Jeigu neveiks dabartinė Šengeno zonos siena, tai mes turime numatyti ir kitas linijas, prie kurių stengsimės mažinti į Europą plūstančių pabėgėlių skaičių“, – pareiškė jis trečiadienį žurnalistams.

Čekijoje manoma, jog būtų galima gerokai sustiprinti Bulgarijos ir Makedonijos sienos apsaugą, kad būtų užkirstas kelias nelegalių migrantų srautui į ES. „Tai – vienas iš variantų“, – pažymėjo URM vadovas.

L. Zaoralekas pabrėžė, kad svarbiausia prielaida migracijos krizei Europos Sąjungoje sureguliuoti yra taikos užtikrinimas Sirijoje.

Pasak jo, Praha taip pat reikalauja, kad Turkija ir Graikija vykdytų prisiimtus įsipareigojimus stabdyti pabėgėlių srautą, bet kartu reikia rengti ir kitus kovos su nelegalia migracija variantus.

L. Zaoralekas paragino kuo greičiau sudaryti ES sienų apsaugos būrius, kuriuos būtų galima dislokuoti prie pietinių ir pietrytinių Bendrijos sienų.

Kroatija kaimynių pavyzdžiu įveda naujas migrantų praleidimo per savo teritoriją taisykles

Kroatija kaimynių pavyzdžiu įveda naujas migrantų praleidimo per savo teritoriją taisykles. Tai trečiadienį pareiškė šalies vidaus reikalų ministras Rankas Ostojičius.

Pasak jo, Austrijai ir Slovėnijai paskelbus naują sienos kirtimo režimą pabėgėliams, tą patį daro ir Kroatija.

„Be anksčiau reikalautų duomenų, bus reikalaujama ir naujų: reikės nurodyti, ar žmogus ieško prieglobsčio Vokietijoje arba Austrijoje“, - pranešė R. Ostojičius.

Jis pabrėžė, kad Kroatija veiks taip pat, kaip ir kitos šalys, kurios gavo atitinkamus pranešimus.