Žmonėms draudžiama protestuoti ir rinktis grupėmis po daugiau kaip penkis, nuo 20 iki 4 val. vietos laiku galios komendanto valanda, sakoma vietos administracijos pareiškime.

Panašus pranešimas paskelbtas vienoje apygardoje labiau į pietus esančiame Ajejarvadyje. Vakare tikimasi ir su kitomis vietovėmis susijusių tokio pobūdžio pranešimų.

„Šis nurodymas taikomas iki atskiro pranešimo“, – sakoma vienai Mandalėjaus apygardai skirtame įsakyme.

„Kai kurių žmonių... elgesys kelia nerimą ir gali pakenkti visuomenės ir teisėsaugos saugumui. Toks elgesys gali paveikti stabilumą, žmonių saugumą, teisėsaugą ir taikų kaimų gyvenimą, sukelti riaušes, todėl šiuo įsakymu draudžiami susibūrimai, viešas kalbėjimas, protestai pasinaudojant transporto priemonėmis, mitingai“, – sakoma pareiškime.

Chunta iki šiol susilaikydavo nuo letalios jėgos naudojimo prieš daugelyje šalies vietų vykstančias demonstracijas, bet spaudimui didėjant riaušių policija sostinėje Neipide tūkstančius susirinkusių žmonių vaikė vandens patranka.

Kariuomenė praėjusią savaitę sulaikė šalies de facto lyderę Aung San Suu Kyi ir dešimtis kitų jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) narių, nutraukdama dešimtmetį trukusį dalinį civilinį valdymą šalyje.

Tarptautinė bendrija pasmerkė karinį perversmą Mianmare.

JK ir ES ragina sušaukti specialią JT Žmogaus teisių tarybos sesiją

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga pirmadienį paprašė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos surengti specialią sesiją dėl politinės krizės Mianmare.

„JK norėtų informuoti visus kolegas, kad drauge su ES pateikėme prašymą [surengti] specialią sesiją dėl krizės Mianmare padarinių žmogaus teisėms“, – organizaciniame susitikime prieš kitą Tarybos sesiją sakė britų ambasadorius Ženevoje Julianas Braithwaite'as.

Prašymas pateiktas savaitė po to, kai Mianmaro generolai šalyje įvykdė karinį perversmą, sulaikė civilinę lyderę Aung San Suu Kyi ir dešimtis kitų jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) narių, nutraukdami dešimtmetį trukusį dalinį civilinį valdymą šalyje.

Tarptautinė bendrija pasmerkė karinį perversmą Mianmare.

J. Braithwaite'as sakė, kad šiuo raginimu „reaguojama į Mianmare įvestą nepaprastąją padėtį, savavališką demokratiškai išrinktų politikų ir pilietinės visuomenės [atstovų] sulaikymą“, turinčius „didelių padarinių žmogaus teisėms šioje šalyje“.

„Privalome skubiai reaguoti į Mianmaro žmonių padėtį ir ten sparčiai prastėjančią žmogaus teisių padėtį“, – sakė jis.

J. Braithwaite'o teigimu, raginimo surengti specialią sesiją šalininkai netrukus informuos kitas Tarybos nares apie rezoliucijos šiuo klausimu rengimą.

Pasak jo, prašymą remia dar 19 iš 47 Tarybos narių.

Tai iš principo reiškia, kad prašymas sulauks būtinos mažiausiai trečdalio narių paramos ir kad bus sudarytos sąlygos specialiai sesijai prieš kitą eilinę Tarybos sesiją, prasidėsiančią vasario 22 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)