Net ir šiandien apie teroristų nelaisvėje praleistas 77 dienas jai kalbėti labai sunku – pagrobėjų rankose ji atsidūrė balandžio 20 dieną, skelbia rferl.org.

29 metų žurnalistė buvo pagrobta Slovjansko mieste, kuris tuo metu buvo prorusiškai nusiteikusių maištininkų bastionas. Mieste ji rengė reportažą.

Organizacijai „Women‘s 100“, kuri saugojo proeuropietiškai nusiteikusių aktyvistų palapines Maidane, priklausanti žurnalistė teroristų buvo atpažinta ir skubiai išvežta į regiono saugumo tarnybų būstinę. Nelaisvėje jauna moteris praleido pustrečio mėnesio – daugiausiai laiko ji buvo vienui viena, atskirta nuo kitų įkaitų.

„Jie man ant galvos užmaukšlino maišą, dar sutvirtino lipnia juosta, kad nieko nematyčiau. Tada laiptais nuvilko į rūsį“, – pirmą kartą po paleidimo į laisvę liepos pradžioje per interviu sakė I. Krat.

Irma Krat
Apibūdindama savo pirmąją dieną nelaisvėje, I. Krat sakė, jog pagrobėjai ją kaltino žudžius ir kankinus „Berkut“ – jau nebeegzistuojančios Ukrainos riaušių malšinimo policijos, naudojusios itin žiaurius protestų Maidane slopinimo metodus – narius.

„Vienam iš vyrų jie pasakė: „Atnešk peilį“. Labai bijojau – galvojau, kad mane papjaus. Drebėjo rankos ir kojos. Vos nenualpau. „Rankas aukštyn“. Iškėliau rankas. Atsegė kelnių užtrauktuką. Galvoje sukosi įvairiausios mintys, ką jie ketina daryti. Pakėlė palaidinę ir ėmė pjaustyti kelnių sagas. Po pusvalandžio vienas iš jų pareiškė: „Esi kaltinama Maidane kapojusi galvas „Berkut“ nariams“, – prisimena I. Krat.

I.Krat teigia, kad pagrobėjai tvirtino turį vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip ji į „Berkut“ narių panages smaigsto adatas.

Praėjus kelioms valandoms, pagrobėjai pripažino klydę – moteris, kankinusi „Berkut“ narius, ne I. Krat. Žurnalistė taip pat buvo priversta nuolat neigti dalyvavusi „Berkur“ narių tardymuose.

Vėliau I. Krat kaip trofėjus buvo parodyta žurnalistams Slovjanske – jai užrištos akys, žurnalistę lydėjo veidą dengiantis vyras, kuris tvirtino, jog ji – ne įkaitė, o „viešnia“, atėjusi pakalbinti teroristų, sužinoti, kaip jie gyvena, ir panorusi įsijausti į kalinės vaidmenį. Jauną moterį kalbino žurnalistai iš Rusijos – NTV ir „LifeNews“ komandos (šios žiniasklaidos priemonės turi artimų ryšių su Rusijos saugumo tarnybomis).

Nors dabar ir kalba apie patirtą baimę ir įkalinimo metu paskelbtą bado streiką, I Krat pripažįsta: prieš kameras pagrobėjai su ja elgėsi kaip su žmogumi.

„Ką dar galiu pasakyti? Juk tada negalėjau prisipažinti, jog mane kankina, įžeidinėja. Tiesa, jie nė karto manęs nemušė. Nesulaužė šonkaulių, nesužalojo veido. Bet būčiau mieliau pasirinkusi fizines kančias ir laisvę, o ne tokias patyčias. Psichologinė prievarta man žymiai baisesnė nei fizinis skausmas. Psichologine prasme jie mane numarino. Jau geriau būčiau mirusi“, – sako I. Krat, laisvę atgavusi Ukrainos pajėgoms perėmus Slovjansko kontrolę liepos pradžioje.

Irma Krat
Žurnalistė tvirtina, kad prieš pokalbį su „LifeNews“ žurnalistais ji buvo apsvaiginta „tiesios serumu“.

„Ši injekcija gali ir pražudyti. Jeigu širdis silpna, galima mirti“, – sako teroristų įkaite buvusi jauna moteris.

Interviu su „LifeNews“ komanda ji vadina surežisuotu tardymu.

„Interviu vyko naktį, apie 2 ar 3 valandą ryto. Palaukė, kol suveiks tiesos serumas, ir pradėjo tardyti. Tame vaizdo įraše aš kalbu ne taip, kaip tai daryčiau normaliomis sąlygomis, tai ne aš. Aišku, mano bičiuliai puikiai suprato, kad tai ne Irma, kurią jie pažįsta, suprato, kad kažkas blogai. Atrodžiau labai pasimetusi... Vieną akimirką trumpam praradau sąmonę“, – pasakoja I. Krat.

I.Krat Rusijos NTV kaltina manipuliacijomis ir faktų iškraipymu.

„Interviu sukarpytas ir sudėliotas, norint parodyti, kad beveik prisipažįstu esanti žudikė, sadistė, ir dar atsižadu Maidano idėjų. Niekada neišsižadėsiu Maidano – mes jį pradėjome, laikysimės iki pat galo“, – ryžtingai kalba moteris.

Anot I. Krat, ji ketina dėl „LifeNews“ ir NTV žurnalistų elgesio kreiptis į teismą – kai tik „baigsis karas“. Nors ir patyrė didžiulį siaubą, moteris teigia pagrobėjų nesmerkianti.

„Man jų paprasčiausiai gaila. Juos mulkina... Jie tiki melu, kuris jiems brukamas. Liūdniausia tai, kad jie nesupranta, kad niekam nereikia karo“, – sako I. Krat.