Teisingumo ministerija Maskvos miesto teismui pateikė prašymą likviduoti Maskvos Helsinkio grupę ir uždrausti jos veiklą Rusijos teritorijoje“, – sakoma nevyriausybinės organizacijos pranešime jos interneto svetainėje.

Ši grupė yra naujausias atvejis iš daugybės pilietinės visuomenės organizacijų, kurios Rusijoje buvo uždarytos arba represuotos; susidorojimas ypač sustiprėjo prasidėjus karui Ukrainoje.

Ministerija apkaltino NVO pažeidus savo teisinį statusą, nes ji esą vykdė veiklą už Maskvos regiono ribų, nors yra regioninė organizacija.

Tai buvo „teismų stebėjimas, kreipimasis į regionines valdžios institucijas ir dalyvavimas organizacijos regioninių partnerių renginiuose“, sakoma pareiškime.

„Ministerija šiuos pažeidimus laiko šiurkščiais ir teisiškai neįmanomais pašalinti, todėl mano, kad būtina likviduoti organizaciją“, – rašoma pareiškime.

Antradienį pateiktas prašymas dabar nagrinėjamas, Maskvos teismo atstovą spaudai citavo valstybinė naujienų agentūra „Interfax“.

Maskvos Helsinkio grupė buvo įkurta sovietmečiu, 1976 metais, ir yra seniausia Rusijoje veikianti nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija.

Ilgus dešimtmečius jai vadovavo Liudmila Aleksejeva, sovietmečio disidentė, dabartinėje Rusijoje tapusi pasipriešinimo simboliu ir mirusi 2018 metais.

Tai primena 2021 metų gruodį įvykusį vienos iš gerbiamiausių šalies nevyriausybinių organizacijų „Memorial“ likvidavimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją