Ponios! Nežinote kuo šįvakar rengtis, kad jūsų apranga apsuktų galvas ir suintriguotų vyrukus? Galėčiau patarti erotizuotą burką ar ne visai padorų nikabą. Jei haremo kelnės yra jau praėjęs sezonas, tai šydai šiuo metu yra nepaprastai madingi. Jie ne tik suteikia egzotišką prieskonį – juoda spalva dar ir lieknina, svetainėje theguardian.com rašo Arwa Mahdawi.

Ši mada užvaldo visas įžymybes. Viena jų yra Rihanna, kuri neseniai buvo išprašyta iš vienos mečetės Abu Dabyje, kai pozavo nuotraukoms, vilkėdama savo pačios musulmoniškų drabužių interpretacija.

Fotografijos, kuriose Rihanna prie uždaro juodo kombinezono su gobtuvu priderino ryškiai raudonus lūpų dažus, tapo tikru hitu socialiniame tinkle „Instagram“, tačiau jos nesužavėjo Didžiosios šeicho Zayedo mečetės prižiūrėtojų. Teigiama, kad Ri-Ri buvo išvaryta iš šventovės, o netrukus išplatintame pranešime spaudai buvo rašoma, esą šios fotografijos yra „nesuderinamos su mečetės šventumu“.

Visa Rihannos „Instagram“ paskyra yra ištisa kontroversijų ir abejotinų sprendimų kronika, todėl naujausias incidentas nebuvo labai netikėtas. Tačiau šis įvykis Abu Dabyje atkreipia dėmesį į vieną dalyką: tai naujausias epizodas ilgoje Vakarų populiariosios kultūros bandymų virtinėje erotizuoti musulmoniškus apdarus.

Pradedant burka lėlei Barbei ir baigiant „Diesel“ reklama, kurioje nuoga, tatuiruota mergina dėvi tik džinsinį nikabą, staiga visur išpopuliarėjo atvirai seksualūs musulmoniški drabužiai. Svetainėje „eBay“ netgi galima įsigyti „seksualią Artimųjų Rytų merginos burką – kostiumą Helovinui“. Šis reiškinys netgi turi savo pavadinimą – „burkų stilius“ (angl. burqa swag).

Dėl jo iš dalies galima kaltinti ir Lady Gagą. Ji jau ne vienerius metus straksi aplinkui su ekstravagantiškomis hidžabo interpretacijomis. Rugpjūčio mėnesį jos musulmoniškos vilionės perėjo į kitą lygį, kai nutekėjo jos naujas kūrinys, pavadinimu „Burqa“. Turint galvoje, kad jame dainuojama „Ar nori išvysti mane nuogą, mielasis? Ar nori žvilgterėti po apdangalu?“, ši daina tikrai nėra jautri duoklė islamui.

Ne ką geriau pasielgė ir jos gerbėjai, reaguodami į šį kūrinį. Nutekėjus dainai, socialinį tinklą „Twitter“ netrukus užplūdo Lady Gagos gerbėjų nuotraukos su raktažodžiu „#burqaswag“, kurioms jie fotografavosi vilkėdami orientalistiniais drabužiais.

Žinoma, burkų stiliaus ironija ta, kad jame glūdi jo paties žlugimo užuomazgos. Į suvokiamą grėsmę gali reaguoti puldamas arba ją prisijaukindamas. Prancūzijos politikai išreiškė savo išankstinį nusiteikimą prieš islamą, uždrausdami visa dengiančius nikabus. Burkų stilius neutralizuoja islamo grėsmę, laikydamas ją erotikos glėbyje.

Tačiau persistengus dingsta ne tik pavojus, bet ir žavesys. Gera žinia Rihannos gerbėjams ta, jog, pripažinkime, ji geriau atrodo su trumpais šortukais, rašo A Mahdavi.