Svarbu pasiųsti aiškią ir svarbią žinią Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir suteikti pagalbą Ukrainai, penktadienį per spaudos konferenciją Vašingtone pareiškė O. Scholzas. „Nenoriu spėlioti, kiek tai užtruks ir ar prireiks dar kelių bandymų, tačiau būtų gerai, jei tai įvyktų kuo greičiau“, – sakė kancleris.

Pasak jo, pagalba reikalinga ne tik norint padėti Ukrainai, bet ir pasiųsti aiškią žinią Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

J. Bidenas jau kelis mėnesius mėgina per Kongresą gauti maždaug 60 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą Kyjivui. Paketą blokuoja buvusio prezidento Donaldo Trumpo respublikonai.

O. Scholzas susitiko su senatoriais ketvirtadienio vakarą. Kancleris sakė esąs „labai patenkintas“, jog dabar duotas ženklas, kad Senatas netrukus gali priimti sprendimą dėl paketo, sukursiančio finansinį pagrindą paremti Ukrainą JAV ginkluote. Vokietijos vadovas pareiškė, kad Europa taip pat gali labai prisidėti prie Ukrainos rėmimo. „Vokietija prisideda labai daug. Tačiau be Jungtinių Amerikos Valstijų indėlio Ukrainos padėtis būtų labai sunki“, – perspėjo O. Scholzas.

Kalbėdamas apie naują JAV karinę pagalbą, kancleris sakė labai norintis padėti, kad JAV priimtų tokį sprendimą. Tačiau jis pridūrė taip pat norintis padėti „mums kartu suprasti, kad V. Putinas negali tikėtis mūsų paramos silpninant Ukrainą“. Būtent tokia žinutė dabar yra skubiai reikalinga, sakė O. Scholzas.

Iki šiol JAV ir Vokietija buvo didžiausios ginklų tiekėjos Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)