Izraelis „yra demokratinė“ šalis, „paisanti žmogaus teisių ir tarptautinės teisės, ji ir elgiasi atitinkamai, todėl kaltinimai Izraeliui yra absurdiški“, sakė O. Scholzas, paklaustas apie R. T. Erdogano penktadienį pasakytus žodžius, kad Izraelio veiksmų teisėtumas „kelia abejonių dėl jo paties fašizmo“.

R. T. Erdoganas Berlyne turi susitikti su O. Scholzu ir prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu. Tačiau šis vizitas, pirmasis nuo 2020 m., yra prieštaringas dėl Turkijos lyderio kaltinimų Izraeliui ir palankumo Europoje teroristine laikomai palestiniečių organizacijai „Hamas“, jos narius R. T. Erdoganas apibūdino kaip už savo žemę kovojančius „išvaduotojus“.

R. T. Erdoganas griežtai kritikuoja Izraelio karą su Gazos Ruožą valdančia „Hamas“, spalio 7 d. įsiveržusia į Izraelį ir žiauriai nužudžiusia 1400 žmonių, daugiausia civilių. Turkijos lyderis kaltina Gazos Ruožą bombarduojantį Izraelį karo nusikaltimais.

Pirmadienį O. Scholzo atstovas spaudai Steffenas Hebestreitas gynė planuojamą R. T. Erdogano vizitą, pripažinęs, kad Vokietija „visada turi sunkių partnerių, su kuriais reikia bendrauti“, bei pabrėžęs, jog svarbu ir toliau kalbėtis siekiant pažangos įvairiais klausimais.

Po vizito Berlyne R. T. Erdoganas planuoja keliauti į Egiptą ir artimiausiomis savaitėmis priimti Irano prezidentą. Antradienį per spaudos konferencijoje su O. Scholzu Graikijos ministras pirmininkas Kyriakas Mitsotakis patvirtino, kad gruodžio 7 d. R. T. Erdoganas turi atvykti į Atėnus. Pastarąjį kartą jiedu susitiko liepos mėnesį Vilniuje vykusio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose. K. Mitsotakis sakė, kad abu lyderiai sieks didesnio Graikijos ir Turkijos suartėjimo, prasidėjusio pastaraisiais mėnesiais ir davusio kai kurių teigiamų rezultatų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)