Naujienų agentūra AP, kurią cituoja „The Guardian“, pranešė, kad šiandien visas Vokietijos kabinetas išvyks į Prancūzijos sostinę aptarti Europos saugumo, energetikos ir kitų iššūkių.

Taip pat vyks iškilmės, nes pareigūnai minės Eliziejaus sutarties, kurią 1963 m. sausio 22 d. pasirašė Prancūzijos prezidentas ir karo meto antinacistinio pasipriešinimo lyderis Šarlis de Golis ir Vakarų Vokietijos kancleris Konradas Adenaueris, 60-ąsias metines.

Visas Vokietijos ministrų kabinetas atvyko į Paryžių į bendrus posėdžius, o 300 abiejų šalių įstatymų leidėjų susirinko Sorbonos universitete paminėti 60 metų nuo tos dienos, kai buvo pasirašyta svarbi sutartis, kuria buvo užtvirtinti ilgamečių priešų ryšiai, sudarantys dabartinės Europos Sąjungos pagrindą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas Eliziejaus rūmuose prižiūrės du derybų raundus, kurių metu daugiausia dėmesio bus skiriama energetikos ir ekonomikos politikai, o vėliau - gynybai.

Pasak aukštų Prancūzijos ir Vokietijos pareigūnų, svarbiausias prioritetas – parengti Europos atsaką į subsidijas JAV elektromobilių gamintojams ir kitoms įmonėms, numatytas Bideno administracijos priimtame Infliacijos mažinimo įstatyme.

Sekmadienio susitikimas yra pirmasis toks asmeninis bendras vyriausybių posėdis nuo 2019 m. Iš pradžių jis buvo numatytas spalio mėnesį, tačiau ne kartą buvo atidėtas, praneša naujienų agentūra.

Tikimasi, kad gynybos srityje kaimynės aptars karinę pagalbą Ukrainai, teigia Prancūzijos ir Vokietijos pareigūnai, kurie pagal savo vyriausybių politiką neturėjo teisės būti viešai įvardyti.

Olafas Scholzas

Abi šalys yra skyrusios nemažai ginkluotės, tačiau Ukraina prašo tankų ir galingesnės ginkluotės, nes karas su Rusija tęsiasi.

Karas atskleidė abiejų šalių strategijos skirtumus, ypač Europos derybose dėl to, kaip spręsti kilusią energetikos krizę ir baudžiančią infliaciją, taip pat dėl būsimų karinių investicijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)