Trečiadienį S.Berslusconi stojo prieš teismą liudyti byloje, susijusioje su aštuntojo dešimtmečio įvykiais, kai, kaip įtariama, jis buvo šantažuojamas mafijos. Per praėjusį dešimtmetį jis sumokėjo Marcello Dell'Utri daugiau nei 40 mln. eurų.

Įtariama, kad pinigus M.Dell'Utri milijardierius mokėjo už tylą, kad padėjėjas į viešumą neiškeltų įtariamų S.Bersluconi ryšių su organizuoto nusikalstamumo grupuotėmis.

"Dell'Utri yra man draugas kaip brolis, mes jau daug metų pažįstame vienas kitą, tai jis surinko mano pirmąją futbolo komandą", - rašo dienraštis "Corriere della Sera", cituodamas S.Bersluconi žodžius magistratams apie jam priklausančią futbolo komandą "AC Milan".

"Jis taip pat labai prisidėjo įkuriant (S.Berluconi reklamos) kompaniją "Publitalia". Natūralu, kad aš jaučiuosi jam skolingas ir mes visada supratome be žodžių, kad aš įvertinsiu jo nuopelnus", - sakė jis.

Tris valandas trukusioje apklausoje daugiausia dėmesio buvo skirta prie Komo ežero esančios vilos pardavimui. Ja pernai S.Berslusconi įsigijo iš M.Dell'Utri už 21 mln eurų, nors jos vertė rinkoje siekė 9,5 milijono, rašo laikraštis "Il Fatto Quotidiano".

"Tai buvo dovana. Ne pirmą kartą aš duodu dovanas buvusiam mano grupės vadybininkui, - cituoja laikraštis buvusį premjerą. - Niekada nejaučiau, kad Mecelo man būtų grasinęs, jam aš jaučiu tik dėkingumą ir pagarbą".

Teisėjai taip apklausė 75-erių verslo magnatą dėl Vittorio Mangano, Sicilijos mafijos atstovo, kuris aštuntajame dešimtmetyje dirbo S.Berslusconi Ankorės vilos arklidžių prižiūrėtoju pagal M.Dell'Utri rekomendaciją, o vėliau buvo nuteistas už žmogžudystę.

Įtariama, kad buvęs premjeras buvo priverstas pasamdyti V.Manganą, kad įsiteiktų mafijai ir užtikrintų savo šeimos saugumą laikotarpiu, kai žmonių pagrobimai buvo gana dažni.

"Macello rekomendavo jį priimti arklininku. Atrodė, kad jis gerai išauklėtas ir malonus žmogus" - sakė S. Berlusconi.

Jis paneigė mokėjęs mafijai už apsaugą per M.Dell'Utrį, kuris taip pat kategoriškai paneigė kaltinimus dėl buvusio savo viršininko šantažavimo.

Italijos aukščiausias apeliacinis teismas kovo mėnesį nusprendė atšaukti žemesnės instancijos teismo nutarimą pripažinti artimą S.Berlusconi padėjėją senatorių M.Dell'Utri kaltu dėl ryšių su organizuotu nusikalstamumu ir nurodė bylą svarstyti iš naujo.

2004 metais iš Palermo kilęs verslininkas M.Dell'Utri buvo nuteistas kalėti devynerius metus dėl ryšių su Sicilijos mafijos grupuote "Cosa Nostra" ("Mūsų reikalas"). Palermo apeliacinis teismas patvirtino šią nutartį 2010 metų birželį, tačiau sušvelnino bausmę iki septynerių metų laisvės atėmimo.

Nagrinėjant apeliacinę bylą 2009 metų gruodį buvęs mafijos narys Gaspare Spatuzza apkaltino senatorių tarpininkavus tarp "Cosa Nostra" ir politikos pasaulio, tačiau jo parodymai buvo plačiai diskredituoti.