Saugumo kamerų įrašuose matyti, kad planuodamas pabėgimą iš Kijevo, V. Janukovyčius turėjo daug pagalbininkų ir prieš savo išvykimą vasario 21-osios pabaigoje, kai baigėsi derybos su opozicijos lyderiais ir užsienio reikalų ministrais, per kurias buvo susitarta dėl jo pasitraukimo strategijos po daugiau kaip tris mėnesius trunkančio konflikto, asmeniškai stebėjo pasiruošimo operaciją.

Saugumo kameros iš pagrindinės rezidencijos, vadinamos Honka, rodė, kad dešimtys vyrų ir moterų padėjo nešti ir išvežti paveikslus, vazas, statulas ir žvakides, taip pat kitas vertybes. Kai kuriuose įrašuose matyti, kaip išnešamas nedidelis ginklų arsenalas, įskaitant mažiausiai tris automatinius šautuvus su optiniais taikikliais ir daugiau kaip dvi dešimtis kitų šautuvų (kai kurie iš jų buvo stikliniuose dėkluose).

Visas turtas buvo išvežamas keliais automobiliais - tarp jų buvo mažiausiai penki didžiuliai sunkvežimiai.

V. Janukovyčius iš savo prabangios rezidencijos paspruko vėlai vakare vasario 21-ąją. Jis išvyko į Charkovą, iš ten – į Donecką, po to į Krymą, kol pasiekė Rostovą prie Dono. Opozicinių partijų parlamentarai Aukščiausioje Radoje ir paties V. Janukovyčiaus „Regionų partijos“ nariai vasario 22 dieną balsavimu nusprendė jį atstatydinti. V. Janukovyčius per spaudos konferencijas iš Rostovo prie Dono dukart pareiškė tebesąs teisėtas Ukrainos prezidentas ir kad jis iš savo šalies nepabėgo.

„Aš lieku ne tik teisėtas prezidentas, bet ir vyriausiasis vadas. Aš neperleidau savo įgaliojimų ir esu gyvas“, - sakė jis.

Jungtinėse Valstijose ir Europoje sako, kad aš pabėgau iš šalies. Kartoju: aš nebėgau. Kai ginkluoti žmonės bandė įvykdyti perversmą, aš tebebuvau Ukrainos teritorijoje – pirmiausia Charkove, tuomet vykau į Donecką, o tada į Krymą“.

„Kai tik leis aplinkybės – o to, esu įsitikinęs, nereikės ilgai laukti – grįšiu į Kijevą“, - pažymėjo jis.

Saugumo kamerų įrašus, kuriuos Viktoras Honka įkėlė į „YouTube“, galite pamatyti žemiau.

Vaizdo įraše iš kameros nr. 8, padaryto prie pagrindinio įėjimo į rezidenciją vasario 19 dieną, matyti, kaip žmonės padeda nešti iš namų vertingus daiktus. Pasirodo ir pats V. Janukovyčius (1:02) bei šviesiaplaukė moteris, kuri, kaip manoma, yra ilgametė buvusio prezidento gyvenimo partnerė Liubov Poležai (2:03).

Vaizdo įraše iš kameros nr. 7 užfiksuota, kaip dešimtys žmonių neša daiktus iš asmeninių V. Janukovyčiaus patalpų. Tarp šių daiktų yra didžiulės vazos, statulos ir kitos į dėžes sudėtos vertybės. Tarpduryje pasirodo Pomeranijos špicų veislės šuo, paskui kurį seka šviesiaplaukė moteris, kuri, kaip manoma, yra L. Poležai dukra (2:38). Įrašo pabaigoje matyti vyras, išnešantis du automatinius šautuvus su pritaisytais taikikliais.

Vaizdo įraše iš kameros nr. 6 netoli įėjimo į Honką matyti vasario 19-ąją į rezidenciją įeinantys ir iš jos išeinantys vyrai.

Vaizdo įraše iš kameros nr. 3 netoli įėjimo į Honką matyti vasario 19- 22 dienomis į rezidenciją įeinantys ir iš jos išeinantys vyrai.

Vaizdo įraše iš kameros nr. 5 netoli įėjimo į Honką matyti vasario 20 dieną į rezidenciją įeinantys ir iš jos išeinantys vyrai bei viena šviesiaplaukė moteris (0:52).

Vaizdo įraše iš kameros nr. 2 netoli įėjimo į Honką matyti vasario 21 dieną į rezidenciją įeinantys ir iš jos išeinantys vyrai, į sunkvežimius nešantys kelis paveikslus ir lagaminus, taip pat kitus daiktus. Mažiausiai trys vyrai nuo 17:00 žymos iš namo išneša šautuvus.