Hanau policijos pareigūnai įtariamą nusikaltėlį rado negyvą savo namuose kartu su 72 metų motina. Moteris taip pat turėjo šautinių žaizdų.

Vokietijos Heseno žemės vidaus reikalų ministro Peterio Beutho teigimu, žudikas ginklų turėjo legaliai, buvo profesionalaus sporto snaiperis. Šiuo metu pareigūnai tiria ir svetainę internete, kaip įtariama, priklausančią nusikaltėliui.

P. Beuthas patvirtino žiniasklaidos paskelbtą informaciją apie Hanau mieste siautėjusį šaulį. Tai yra 43 metų vokietis Tobias R. iš Hanau.

Jis, taip pat jo 72 metų motina rasti negyvi jo bute. Vyras nušovė dar devynis žmones, taip pat yra sužeistųjų.

Spėjamas šaulys prieš tai policijai nebuvo žinomas. Pasak P. Beutho, Tobias R. užsiiminėjo sportiniu šaudymu ir legaliai turėjo ginklų. Jam buvo išduotas atitinkamas leidimas.

Vokietijos generalinė prokuratūra, P. Beutho teigimu, pradėjo tyrimą dėl teroro. Dabartiniais duomenimis, būta ksenofobiško motyvo, sakė jis.

Tobias R., saugumo šaltinių teigimu, prieš kelias dienas „Youtube“ kanale paskelbė vaizdo įrašą. Šiame įraše vyras sklandžiai angliškai kalba apie „asmeninę žinutę visiems amerikiečiams“. Įrašas darytas privačiame bute.

Vyras įraše kalba, kad JAV egzistuoja požeminiai kariniai objektai, kuriuose kankinami ir žudomi vaikai. Ten esą taip pat garbinamas velnias. JAV piliečiai turi pabusti ir „dabar kovoti“ su šia padėtimi. Nuorodų į būsimas žudynes Vokietijoje įraše nėra.

Tyrimą dėl šaudynių Vokietijoje perėmė federaliniai prokurorai


Vokietijos federaliniai prokurorai ketvirtadienį pareiškė perimantys tyrimą dėl išvakarėse devynių gyvybių pareikalavusių šaudynių dviejuose Hanau miesto kaljano baruose.

Federaliniai prokurorai tyrimą perima vokiečių žiniasklaidai paskelbus, kad vienas su įtariamuoju siejamas vaizdo įrašas sufleruoja, jog jis galėjo turėti kraštutinių dešiniųjų motyvą.

„Federaliniai prokurorai perėmė [tyrimą] dėl ypatingos šios bylos svarbos“, – naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovas ir pridūrė, kad „esama ženklų, jog [užpuolikas turėjo] ksenofobinį motyvą“.

Vokietijoje per trečiadienio vakarą dviejuose kaljano baruose surengtas šaudynes žuvo mažiausiai devyni žmonės.

Centrinės Heseno žemės policija kiek anksčiau pranešė aptikusi įtariamą kaltininką jo namuose Hanau, kai buvo surastas automobilis, kuriuo jis paspruko ir kurį matė liudininkai. Tuose namuose buvo rastas dar vienas lavonas. Žiniasklaida pranešė, kad tai galėjo būti įtariamojo motinos palaikai. Jų tapatybes aiškinasi pareigūnai.

Sunkius nusikaltimus tirianti Karlsrūhės federalinė prokuratūra pranešė planuojanti surengti spaudos konferenciją vėliau ketvirtadienį.

ES vadovai „labai sukrėsti“ dėl šaudynių Vokietijoje


Europos Sąjungos vadovai ketvirtadienį reiškė šoką ir liūdesį po šaudynių dviejuose baruose Vokietijoje, per kurias žuvo devyni žmonės.

„Mane labai sukrėtė tragedija, įvykusi praėjusį vakarą Hanau [mieste]. Galvoju apie aukų šeimas ir draugus, kuriems noriu pareikšti nuoširdžiausią užuojautą. Šiandien gedime drauge su jumis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, buvusi Vokietijos ministrė.

Panašiai tviteryje rašė ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis bei Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli.

„Beprasmė žmonių gyvybių netektis yra tragedija – nesvarbu, kur tai įvyksta. Po šios siaubingos atakos galvojame apie žmones Hanau. Nuoširdžiai užjaučiame aukų giminaičius ir draugus“, – sakė Ch. Michelis.

D. Sassoli tviterio žinutėje sakoma: „Šokiruotas ir labai nuliūdęs dėl šaudynių siaubo Vokietijos Hanau mieste. Galvojame apie aukas ir jų artimuosius. Vieningai stojame prieš bet kokias neapykantos ir smurto formas.“

Kovos su terorizmu prokurorai vadovauja tyrimui dėl šaudynių Vokietijos vakaruose esančiame Hanau. Jie sakė įtariantys „ksenofobinį motyvą“.

Šaudynės vyko dviejuose baruose Hanau mieste, esančiame apie 20 km nuo Frankfurto, o užpuoliko netrukus ėmė ieškoti ginkluotos policijos pajėgos, buvo pasitelkti ir sraigtasparniai.

Centrinės Heseno žemės policija pranešė anksti ketvirtadienį aptikusi įtariamą kaltininką negyvą jo namuose Hanau, kai buvo surastas automobilis, kuriuo jis paspruko ir kurį matė liudininkai.

Ataka buvo įvykdyta svarbaus viršūnių susitikimo Briuselyje, kur valstybių ir vyriausybių vadovai pradės įtemptas derybas dėl 2021–2027 metų ES biudžeto, išvakarėse.