Įtariamasis, kuriam taip pat 12 metų, antradienį sulaikytas.

„Įtariamasis per apklausas sakė, kad jis buvo patyčių auka, šią informaciją ikiteisminio tyrimo metu patvirtino ir policija“, – sakoma pranešime.

Policija pažymėjo, kad jaunas įtariamasis šioje mokykloje mokėsi tik nuo metų pradžios. Policininkai sakė, kad jų tyrimas parodė, jog pakeliui į mokyklą jis grasino kitiems mokiniams.

Policija pradėjo tyrimą dėl nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti.

Pareigūnai sakė, kad per šaudynes panaudotas į revolverį panašus ginklas priklausė artimam berniuko giminaičiui.

Suomijoje trečiadienį paskelbta gedulo diena po to, kai antradienį 12-metis nušovė vieną bendraklasį, o dar du sunkiai sužeidė.

Visų viešųjų pastatų ir įstaigų vėliavos bus nuleistos nuo 8 val. ryto, savo interneto svetainėje pranešė Vidaus reikalų ministerija ir paragino visą šalį laikytis gedulo.

Suomijoje po šaudynių mokykloje paskelbta gedulo diena

Antradienio rytą 12 metų berniukas pradėjo šaudyti savo mokykloje Vantoje, ketvirtame pagal dydį Suomijos mieste.

Pasak Suomijos televizijos kanalo „MTV Uutiset“, šaudęs berniukas dėvėjo kaukę ir triukšmą slopinančias ausines.

Nužudytas vaikas, kuriam taip pat buvo 12 metų, mirė įvykio vietoje, o įtariamasis jau buvo pabėgęs iš mokyklos, kai atvyko policija. Pradėtas tyrimas dėl nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti.

Įtariamasis su savimi turėjo ginklą, per valandą po šaudynių buvo sulaikytas ir per pirminę apklausą prisipažino šaudęs.

Kitų įtariamųjų nėra, pranešė policija ir pridūrė, kad ginklas, kurį turėjo šaulys, priklausė giminaičiui.

„Policija aiškinasi, be kita ko, šio veiksmo motyvą ir incidento priežastis“, – antradienį paskelbtame pranešime sakė tyrimui vadovaujantis vyriausiasis detektyvas inspektorius Marko Sarkka. Pasak jo, berniukas nebus įkalintas, nes jam dar nėra 15 metų, todėl negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Suomijoje po šaudynių mokykloje paskelbta gedulo diena

Policija taip pat pranešė, kad mokykloje pradėtas techninis nusikaltimo vietos tyrimas, jis bus tęsiamas trečiadienį.

Ministras pirmininkas Petteris Orpo pareiškė, kad šis incidentas „labai nuliūdino“, ir pridūrė, jog mintimis yra su aukomis, jų tėvais, kitais mokiniais ir mokytojais.

Suomijos prezidentas Alexanderis Stubbas socialinės žiniasklaidos platformoje „X“ pareiškė užuojautą žuvusio mokinio šeimai.

„Į smurtą reikia žiūrėti rimtai“


Suomijos vaikų teisių ombudsmenė Elina Pekkarinen Suomijos naujienų agentūrai STT sakė: „Jau daugelį metų kartojame, kad į smurtą tarp vaikų visuomenėje reikia žiūrėti rimtai.“

Ji pridūrė, kad smurto atvejų, ypač tarp jaunesnių nei 15 metų vaikų, daugėja jau kelerius metus.

Pastaraisiais dešimtmečiais Suomijoje jau įvyko keli šiurpūs išpuoliai mokyklose.

2007 metų lapkričio mėnesį 18-metis pradėjo šaudyti Jokelos vidurinėje mokykloje, esančioje maždaug už 50 km į šiaurę nuo Helsinkio, jis nušovė mokyklos direktorių, slaugytoją ir šešis mokinius, o paskui nukreipė ginklą į save.

Po metų, 2008-ųjų rugsėjį, 22 metų Mattis Juhanis Saaris nužudė 11 žmonių profesinėje mokykloje vakariniame Kauhajokio mieste.

2019 metų spalį vienas studentas, ginkluotas kardu, nužudė 23 metų moterį ir sužeidė dar devynis žmones profesinėje mokykloje Kuopio mieste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)