Tai įvyko po H. Amirabdollahiano susitikimo su M. bin Salmanu penktadienį Saudo Arabijoje – Irano pareigūnas apsilankė karalystėje pirmą kartą po to, kai dvi regiono konkurentės kovo mėnesį susitarė atnaujinti savo ryšius po daugelį metų trukusių nesutarimų.

Sosto įpėdinis priėmė kvietimą, nors oficialaus patvirtinimo iš Rijado nebuvo.

Galima vizito data nebuvo paminėta.

Iranas dar balandį pakvietė senstantį Saudo Arabijos karalių Salmaną (87 m.), tačiau jis beveik nebesirodo viešumoje ir jau perdavė daug oficialių pareigų savo sūnui Mohammedui, kuris prieš metus buvo paskirtas ministru pirmininku.

Princo vizitas Irane būtų svarbus žingsnis siekiant diplomatinio abiejų šalių suartėjimo ir pirmasis toks vizitas per daugiau nei 20 metų.

Tarpininkaujant Kinijai, dvi regioninės galios kovą paskelbė, kad nori atnaujinti diplomatinius santykius po ilgus metus trukusių šaltų santykių. Rijadas nutraukė ryšius 2016 metais po demonstrantų išpuolio prieš Saudo Arabijos ambasadą Teherane.

Vos prieš kelerius metus princas Mohammedas viename interviu buvo aštriai užpuolęs Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei. Jis buvo „blogesnis už Hitlerį“, nes norėjo „užkariauti pasaulį“, sakė sosto įpėdinis princas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją