Saudo Arabijos ambasadorius informavo apie aviacijos smūgius Jungtines Valstijas, o Vašingtonas nurodė, kad prezidentas Barackas Obama leido „teikti logistikos ir žvalgybos pagalbą“ tai karinei operacijai.

Penkių Persijos įlankos šalių pranešime sakoma, kad jos atsilieps į A.M.Hadi prašymą surengti intervenciją prieš šiitus kovotojus, priartėjusius prie Adeno uostamiesčio, kur Jemeno lyderis apsistojo pabėgęs iš sostinės Sanos.

Kataras, Kuveitas, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Saudo Arabija nurodė „nusprendę atsakyti į prezidento Hadi kvietimą apsaugoti Jemeną ir jo žmones nuo (šiitų) husių kovotojų agresijos“.

Saudo Arabijos ambasadorius Vašingtone Adelis al Jubeiras (Adelis Džubeiras) sakė žurnalistams, kad ta operacija siekiama „apginti ir palaikyti legitimią Jemeno vyriausybę bei užkirsti kelią radikalaus husių judėjimo įsigalėjimui šalyje“.

A.al Jubeiras pridūrė, kas kol kas vykdomos tik oro pajėgų operacijos, per kurias atakuojami įvairūs taikiniai visoje Jemeno teritorijoje, tačiau taip pat mobilizuojamos kitos karinės pajėgos. Diplomatas pabrėžė, kad koalicija „darys viską, ko reikės“.

Jemeno vyriausybę palaikančios pajėgos susigrąžino iš sukilėlių Adeno oro uostą

Jemeno pajėgos, ištikimo prezidentui Abdrabuh Mansurui Hadi, ketvirtadienį paryčiais susigrąžino šiitų sukilėlių užimtą tarptautinį oro uostą prie pietinio Adeno miesto, į kurį yra pasitraukęs šalies vadovas ir jo vyriausybė, pranešė vienas saugumo pareigūnas.

39-osios šarvuočių brigados kariai, palaikantys husiais vadinamus sukilėlius, kurie šiuo metu kontroliuoja sostinę Saną, atsitraukė iš oro uosto kitą dieną po to, kai jį užėmė, sakė pareigūnas.

Saudo Arabija mobilizavo 150 tūkst. karių intervencijai Jemene

Saudo Arabija mobilizavo 100 karinių lėktuvų ir 150 karių intervencijai kaimyniniame Jemene prieš šiitų husių sukilėlius, ketvirtadienį pranešė televizija „al Arabiya“.

Šioje operacijoje taip pat dalyvauja Egipto, Maroko, Jordanijos, Sudano, Kuveito, Jungtinių Arabų Emyratų, Kataro ir Bahreino oro pajėgos.

Be to, Egiptas, Pakistanas, Jordanija ir Sudanas yra pasiruošę dalyvauti antžeminių pajėgų operacijoje, pridūrė transliuotojas.

Egiptas patvirtino prisidėsiantis

Egiptas ketvirtadienį patvirtino, kad prisidės prie Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, kad apgintų Jemeno prezidento Abdrabuh Mansuro Hadi vyriausybę nuo husiais vadinamų šiitų sukilėlių, kurie priartėjo prie Adeno uostamiesčio, tapusio laikinąja sostine.

„Koordinuojami (veiksmai) su Saudo Arabija ir Persijos įlankos šalimis, ruošiantis Egipto oro pajėgų, Egipto karinio jūrų laivyno ir antžeminių pajėgų dalyvavimui – jeigu padėtis to reikalaus – bendruose koalicijos veiksmuose“, – sakoma Egipto užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Iranas: tai JAV palaikoma agresija

Irano valstybinė žiniasklaida ketvirtadienį paskelbė, kad Saudo Arabijos vadovaujama Persijos įlankos šalių koalicijos karinė intervencija Jemene yra „JAV palaikoma agresija“.

Valstybinė televizija parodė reportažų, kuriuose matoma aviacijos smūgių padaryta žala, dešimtys lavonų ir sužeistųjų.

Pranešimuose sakoma, kad „per JAV palaikomas agresijas Jemene žuvo daug Jemeno piliečių“.

Iranas neigia finansuojantis ir apmokantis Jemeno šiitų sukilėlius, vadinamus husiais, nors kai kurie Vakarų šalių ir Jemeno pareigūnai tvirtina priešingai.

Kinija smarkiai susirūpinusi

Kinijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė esanti smarkiai susirūpinusi dėl blogėjančios padėties Jemene, kai Saudo Arabija paskelbė pradėjusi karinę operaciją toje šalyje prieš šiitų husių sukilėlius.

Ministerijos atstovė Hua Chunying sakė per spaudos konferenciją, kad Kinija ragina visas šalis vadovautis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijomis dėl Jemeno ir visus ginčus spręsti dialogu.

Sukilėlių pareigūnas: husiai gali ginti Jemeną be Irano pagalbos

Jemeno šiittai sukilėliai, vadinami husiais, ruošiasi atremti Saudo Arabijos vadovaujamą karinę kampaniją, kuri prasidėjo ketvirtadienį aviacijos smūgiais, tačiau neprašo pagalbos iš savo sąjungininko Irano, nurodė vienas husių pareigūnas.

Paklaustas naujienų agentūros „Reuters“, ar sukilėliai užmezgė kokius nors ryšius su Iranu nuo intervencijos pradžios, taip pat ar jie prašys Irano karinės pagalbos, husių politinio biuro pareigūnas Mohammedas al Bukhaiti atsakė: „Ne. Jemeno žmonės pasiruošę stoti prieš šią agresiją be jokio kišimosi iš užsienio.“

Iranas yra pagrindinis užsienio sąjungininkas, palaikantis ryšius su tuo šiitų judėjimu, kovojančiu su prezidentu Abdrabuh Mansuru Hadi – buvusiu generolu, palaikomu sunitiškų Persijos įlankos arabų valstybių.

Iranas reikalauja nedelsiant sustabdyti karinius veiksmus

Irano užsienio reikalų ministerija pareikalavo nedelsiant sustabdyti bet kokią karinę agresiją Jemene ir perspėjo, kad Persijos įlankos arabų šalių vadovaujama intervencija gali dar labiau paaštrinti krizę toje valstybėje, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Fars“.

„Iranas nori, kad nedelsiant būtų sustabdytos bet kokios karinės agresijos ir aviacijos smūgiai prieš Jemeną bei jo žmones. ... Kariniai veiksmai Jemene, išgyvenančiame vidaus krizę, ... dar labiau paaštrins padėtį ... ir trukdys pastangoms išspręsti tą krizę taikiu būdu“, – „Fars“ citavo URM atstovę Marzieh Afkham.

Iranas neigia finansuojantis ir apmokantis Jemeno šiitų sukilėlius, vadinamus husiais, nors kai kurie Vakarų šalių ir Jemeno pareigūnai tvirtina priešingai.