„Bailus teroristinis išpuolis Abhos tarptautiniame oro uoste, įvykdytas husių“, – su sukilėliais kovojančią koaliciją cituoja valstybinė televizija „Al-Ekhbariya“.

„Gaisras, apėmęs keleivinį lėktuvą per husių ataką Abhos oro uoste, yra suvaldytas“, – priduriama reportaže.

Koalicija nepranešė apie jokias aukas ir nenurodė, kaip buvo įvykdyta ataka, tačiau anksčiau trečiadienį ji informavo perėmusi du „užminuotus“ dronus šalies pietuose.

Husiai patvirtino atakavę oro uostą

Jemeno sukilėliai husiai iš judėjimo „Ansar Allah“ patvirtino trečiadienį atakavę Abhos oro uostą Saudo Arabijoje. Tai pranešė televizijos kanalas „Al Mayadeen“.

„Ataka buvo atsakas į aviacijos antskrydžius ir nesibaigiančią mūsų šalies apsiaustį“, - pareiškė žurnalistams husių atstovas. Pasak jo, sukilėliai panaudojo keturis dronus, o jų taikinys buvo arabų šalių koalicijos kariniai lėktuvai.

Sukilėliai, regis, intensyvina išpuolius prieš karalystę, taip pat prieš Rijado remiamas Jemeno pajėgas, Jungtinėms Valstijoms praėjusią savaitę pradėjus husių šalinimo iš teroristinių grupuočių sąrašo procedūrą.

Anot vieno šaltinio Jemeno vyriausybėje, husiai taip pat atnaujino pastangas užimti paskutinę vyriausybės šiaurinę tvirtovę Maribą, o tas puolimas pareikalavo dešimčių aukų abiejose pusėse.

JAV Valstybės departamentas penktadienį paskelbė oficialiai pranešęs Kongresui apie savo ketinimą pašalinti husių sukilėlius iš teroristinių organizacijų sąrašo – tai yra, atšaukti eksprezidento Donaldo Trumpo administracijos kadencijos pabaigoje žengtą žingsnį.

Sprendimas dėl kategorijos keitimo priimtas, JAV prezidentui Joe Bidenui ankstesnę dieną paskelbus, jog Vašingtonas neberems Saudo Arabijos vadovaujamų puolimo operacijų Jemene.

Humanitarinės organizacijos aršiai priešinosi D. Trumpo administracijos žingsniui, teigdamos, kad jis kelia pavojų šaliai, kur dauguma žmonių priklauso nuo pagalbos. Organizacijos taip pat teigė neturinčios kito pasirinkimo, kaip tik derėtis su husiais, kontroliuojančiais didelę dalį šiaurinių teritorijų.

Saudo Arabija, įsikišusi į Jemeno konfliktą 2015 metais, siekdama paremti tarptautinės bendruomenės pripažįstamą vyriausybę, ne kartą buvo puolama per atakas, rengiamas iš kitos sienos pusės.

Praėjusį mėnesį karalystė pranešė perėmusi ir sunaikinusi „priešišką oro taikinį“, skridusį sostinės Rijado link.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)