Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras taip kalbėjo po demonstracijų prie šalies ambasados Teherane.

Šeichui Numrui al Nimrui ir dar 46-iems asmenims egzekucija buvo įvykdyta šeštadienį. Saudo Arabija apkaltino juos terorizmu.

A. al Jubeiras pareiškė, kad visi Irano diplomatai privalo išvykti iš Saudo Arabijos per 48 val., informuoja theguardian.com. Jis pabrėžė, kad Saudo Arabija neleis Islamo respublikai pakirsti sunitų karalystės saugumo.

Šiitų bendruomenėse Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Azijoje dvi dienas vyko protestai po N. al Nimro mirties, kuris kritikavo Saudo Arabijos ir Bahreino monarchijas ir nuo 2012 m. buvo įkalintas.

Pastarieji įvykiai rodo vis stiprėjantį Saudo Arabijos priešiškumą prieš Iraną, kuris kovoja dėl įtakos regione.

Sekmadienį islamo lyderiai pasmerkė N. al Nimro egzekuciją, sukeldami aršų palaikančiųjų Saudo Arabiją pyktį, na o protestai išplito į Pakistaną ir Kašmyro regioną.

Praėjus kelioms valandoms po Saudo Arabijos ambasados padegimo Teherane, Libano sostinės gatvėse, Bahreine ir Bagdade tvyrojo pyktis. Islamabade ir Ketoje, kur gyvena Pakistano šiitų, irgi kilo nedidelių protesto akcijų.

Norėdamas bent kiek apmalšinti įtampą Irano prezidentas Hassanas Rouhanis pareiškė, kad išpuolis prieš Saudo Arabijos ambasadą buvo neteisėtas ir paragino sugauti kaltininkus. „Neabejoju, kad Saudo Arabijos vyriausybė šiuo neislamišku poelgiu stipriau nei anksčiau suteršė savo įvaizdį prieš pasaulio valstybes, konkrečiai – prieš islamo šalis“, – teigė jis.

Įspėjamuoju tonu jis pridūrė, jog kenkėjiškiems elementams nebus leista imtis neteisėtų veiksmų, kurie kenkia islamo respublikos padorumui. „Raginu vidaus reikalų ministrą identifikuoti šio išpuolio kaltininkus... kad kartą ir visiems laikams būtų padarytas galas tokiems bauginantiems veiksmams“, – sakė jis.

Irano aukščiausiasis dvasinis lyderis Ali Khamenei paragino pasmerkti egzekuciją, įvykdytą praėjus trejiems metams po to, kai N. al Nimrą suėmė, nes šis viešai pritarė antivyriausybiniams protestams Bahreine ir Rijade.

„Šis persekiojamas dvasininkas neskatino žmonių jungtis į ginkluotus judėjimus, nedalyvavo slaptuose sąmoksluose, jis tik viešai kritikavo“, – sakė A. Khamenei. Jis kritikavo tylėjimą dėl egzekucijos tų, kurie turėtų ginti laisvę, demokratiją ir žmogaus teises: „Kodėl tyli tie, kurie skelbiasi ginantys žmogaus teises? Kodėl tie, kurie tvirtina remiantys laisvę ir demokratiją, remia šią vyriausybę?“

Didžiosios Britanijos vyriausiasis iždo sekretorius Davidas Gauke‘as tapo aukščiausias valstybines pareigas užimančiu asmeniu šalyje, kuris reagavo į egzekuciją ir pareiškė, jog N. al Nimro egzekucija – nerimą keliantis įvykis. JAV Valstybės departamentas jau anksčiau pareiškė, kad dėl egzekucijos kyla įtampos tarp sektų grėsmė, nors ją seniai laikas mažinti.

D. Gauke‘as pakartojo šalies vyriausybės poziciją, kad Saudo Arabijos valdžia perdavė informacijos, kuri buvo labai svarbi, siekiant užkirsti kelią teroro sąmokslams Didžiojoje Britanijoje: „Mūsų santykiai su Saudo Arabija tokie, kad galėjome kalbėti atvirai, šiuos klausimus aptarė užsienio sekretorius, premjeras ir mūsų atstovai Rijade. Mūsų santykiai tokie, kad galime jiems pasakyti, ką galvojame, na o tai, ką kelias pastarąsias dienas girdime iš Saudo Arabijos, yra nerimą keliantys įvykiai.“

Egzekucija buvo įvykdyta, nepaisant JT generalinio sekretoriaus Ban Ki Moono prašymo pasigailėti.

Na o Saudo Arabija laikosi pozicijos, kad N. al Nimras buvo įvykdęs terorizmo aktų. Jį nubaudė mirtimi kartu su 46-iais apkaltintais teroristais pirmosiomis Naujųjų metų valandomis. Daugelis nubaustųjų mirtimi buvo kaltinami bombardavimais ar žudynėmis. Dauguma buvo šiitai, dalyvavę protestuose prieš režimą, dalis buvo „al Qaedos“ nariai. Vienas, kaip teigiama, priklausė grupuotei, kuri šovė BBC korespondentą Franką Gardnerį Rijado gatvėse, po to jis liko paralyžiuotas.
N. al Nimro egzekuciją galėjo sustabdyti karališkasis atleidimas, kurio ne kartą prašė valdžios pareigūnai Teherane. Tačiau karalius Salmanas atsisakė kištis.

Saudo Arabijos pareigūnai buvo įsitikinę, kad N. al Nimras buvo centrinė figūra tarp norinčių pasėti nesantaiką šalies šiitų bendruomenėje, sudarančioje 15 proc. populiacijos.

Iranas: sprendimas nutraukti diplomatinius santykius nenukreips dėmesio nuo dvasininko egzekucijos

Saudo Arabijos sprendimas nutraukti santykius su Iranu po to, kai šiitiškoje respublikoje buvo užpultos sunitiškos karalystės diplomatinės atstovybės, nenukreips dėmesio nuo Rijado „didelės klaidos“ – vienam iškiliam šiitų dvasininkui įvykdytos egzekucijos, pirmadienį pareiškė vienas aukšto rango Irano pareigūnas.

„Nuspręsdama nutraukti (diplomatinius) santykius Saudo Arabija negali priversti (pasaulio) užmiršti savo didelės klaidos – dvasininko egzekucijos“, – naujienų agentūra IRNA citavo užsienio reikalų ministro pavaduotoją Hosseiną Amirą Abdollahianą.

Jis pridūrė, kad Saudo Arabija padarė „strateginę klaidą, priėmusi šiurkščių ir skubotų sprendimų, pakursčiusių nestabilumą ir paskatinusių terorizmo plėtrą regione“.

Rijado įvykdyta dvasininko šeicho Nimro al Nimro (Nimro Nimro) egzekucija išprovokavo didelio masto protestus Artimųjų Rytų šalyse, kuriose daugumą sudaro šiitai. Minia nusiaubė Saudo Arabijos ambasadą Teherane ir konsulatą antrajame didžiausiame Mešhedo mieste.

Saudo Arabija dėl atakų prieš diplomatines misijas nusprendė nutraukti su šiitišku Iranu, savo ilgamečiu varžovu regione.

Pastaraisiais metais abi šios šalį nesutarė dėl karo Sirijoje, kur Iranas palaikė Damasko režimą. Trintį taip pat didino konfliktas Jemene, kur Saudo Arabijos vadovaujama koalicija kaunasi su šiitais sukilėliais.

H.A.Abdollahianas sakė, kad Saudo Arabija „sukelia pavojų savo žmonių ir regiono musulmonų interesams savo sąmokslu nusmukdyti naftos kainas“, turėdamas omenyje, kad pastaruoju metu šių išteklių kaina priartėjo prie daugiamečių žemumų.

Iranas ir Saudo Arabija yra dideli naftos eksportuotojai, bet šiuo metu Rijadas parduoda daug daugiau naftos negu šiitiška respublika ir yra laikoma galiūne, gebančia diktuoti energetikos išteklių kainų kryptį.

JAV ragina Artimųjų Rytų regiono lyderius imtis „žingsnių įtampai išsklaidyti“

Jungtinės Valstijos sekmadienį paragino Artimųjų Rytų lyderius imtis priemonių sumažinti įtampą regione, kuri smarkiai išaugo po to, kai Saudo Arabija įvykdė egzekuciją įtakingam šiitų dvasininkui, išprovokuodama Irano įtūžį.

Po dvasininko egzekucijos Teherane buvo užpulta Saudo Arabijos ambasada, o Rijadas, reaguodamas į šį išpuolį, nutraukė diplomatinius santykius su Iranu.

„Mums žinoma, kad Saudo Arabija nurodė uždaryti Irano diplomatines misijas karalystėje“, - sakė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby, komentuodamas pranešimus apie santykių nutraukimą.

„Manome, kad diplomatiniai santykiai ir tiesioginiai pokalbiai tebėra ypač svarbūs, siekiant įveikti nesutarimus, todėl toliau raginsime visus regiono lyderius imtis ryžtingų žingsnių įtampai išsklaidyti“, - sakė jis.