Sulaikyti jauni žmonės, gimę 1981 ir 1984 metais, atvykę iš Krasnojarsko krašto ir Lipecko srities, abu neturintys darbo. 

„Jie surengė piketą su plakatais „Gėjus – tai normalu“ ir taip pažeidė Sankt Peterburgo įstatymo 7-1 str. apie administracinius teisės pažeidimus, o tai reiškia, jog jų vieša veikla buvo skirta propaguoti homoseksualumą nepilnamečiams“, - taip naujienų tarnybai sakė pareigūnai.

Abu jauni žmonės buvo nugabenti į artimiausią policijos nuovadą, kur buvo surašyti kaltinimai. Artimiausiu metu jie stos prieš teimą. Už propagandą sulaikytiems asmenims gresia iki 5 tūkst. rublių (446 Lt) bauda, o už piketų tvarkos pažeidimus – bauda arba laisvės atėmimas.

Seksualinių mažumų teises ginančio judėjimo lyderis Nikolajus Aleksejevas žurnalistams sakė, jog abu sulaikytieji iki šiol laikomi 28-oje policijos nuovadoje.

„Jie laukia sprendimo dėl tolesnio jų likimo. Šiandien turėtų vykti teismo posėdis“, - sakė atstovas ir patikino, jog sulaikytųjų advokatai sieks jų pripažinimo nekaltais. Kur tiksliai vyks teismo posėdis, neskelbiama.

Anot N. Aleksejevo, be kaltinimų propaganda, jauniems vyrams dar norima inkriminuoti kitus du administracinės teisės pažeidimus: mitingų ir piketų tvarkos pažeidimą bei pasipriešinimą policijos pareigūnams.

„Bet jeigu galiausiai vis tiek bus pripažinta jų kaltė dėl homoseksualizmo propagandos, esame pasirengę kreiptis į Rusijos Konstitucinį teismą ir skųsti įstatymo priėmimą“, - pareiškė N. Aleksejevas. Jis pridūrė, jog aktyvistai pasirengę kreiptis ir į Europos žmogaus teisių teismą.

Tokią galimybę patvirtino ir žmogaus teisių gynėjai.

„Homoseksualų aktyvistai šią akciją surengė kaip bandymą, po kurio turi galimybę kreiptis į Konstitucinį teismą ir Europos Žmogaus Teisių Teismą“, - paaiškino „Human Rights Watch“ vadovo Maskvoje pavaduotoja Tatjana Lokšina.