Turkija Rusijos naikintuvą, kuris per bombardavimo misiją kirto jos oro erdvę, numušė po 17 sekundžių, nors Kremlius teigia, kad Turkijos oro erdvė nebuvo pažeista.

Tai buvo pirmasis išpuolis nuo 1952 m., kai buvo numuštas Rusijos ar Sovietų lėktuvas, tad NATO buvo viena iš institucijų, kuri po išpuolio bandė sumažinti tarp šalių kilusią įtampą.

Rytų Europoje perimtų Rusijos lėktuvų skaičius kiek sumažėjo: Lietuvos gynybos ministerija pranešė, kad 2016 m. jų buvo 110, o 2015 m. – 160.

Vis dėlto šis skaičius yra kone dvigubai didesnis nei būdavo užfiksuojama prieš Ukrainos konfliktą, kai po Kremliaus karinės intervencijos į Krymą ir jo prisijungimo Rusijos ir ES santykiai pablogėjo.

Šie skaičiai buvo paskelbti po to, kai šią savaitę Rusijos lėktuvai keturias naktis iš eilės priartėjo prie Aliaskos krantų, ir išprovokavo dvi perėmimo ir dvi stebėjimo operacijas.

Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos štabas (NORAD) pranešė leidiniui „The Independent“, kad pirmadienį ir ketvirtadienį buvo perimti du „Tu-95 Bear“ bombonešiai, o antradienį jie buvo stebimi.

Trečiadienį pasirodė Rusijos jūrų patruliavimo lėktuvas „IL-38“, kuris buvo stebimas.

NORAD atstovė, JAV karinių oro pajėgų pirmoji leitenantė Lauren Hill pareiškė, kad ketvirtadienį į orą buvo pakelti du JAV „Stealth“ tipo lėktuvai „F-22 Raptor“ ir du Kanados karinių oro pajėgų naikintuvai „CF-18 Hornet“.

Perimti dviejų Rusijos bombonešių prie Aliaskos krantų jie išskrido apie 19 val. vietos laiku.

„Jie visada skrido 200 mylių (apytikriai 322 km) spinduliu – tai Aliaskos oro gynybos identifikavimo zona, bet po to staiga jie kirto Šiaurės Amerikos oro erdvę, kuri yra 12 mylių (apytikriai 19 km) nuo sausumos, – pasakė pirmoji leitenantė L. Hill. – Visi keturi skrydžiai buvo atlikti saugiai ir profesionaliai.“

Tokio incidentų intensyvumo JAV neregėjo nuo 2014 m., tačiau NORAD nemano, kad Rusijos elgesys yra nenormalus.

Iki praėjusios savaitės incidentų paskutinis atvejis, kai JAV karinės oro pajėgos perėmė Rusijos lėktuvą, buvo užfiksuotas 2015 m. Tais metais liepos 4 d. pora Rusijos bombonešių praskrido vos už 40 mylių (apytikriai 64 km) nuo Kalifornijos krantų ir aplink Aliaską, o lėktuvo pilotas perdavė pranešimą: „Labas rytas, Amerikos pilotai. Mes norime pasveikinti jus su Liepos ketvirtąja – Nepriklausomybės diena.“

Neseniai prie JAV pakrantės buvo pastebėtas Rusijos žvalgybos laivas „Viktor Leonov“, o prieš du mėnesius Rusijos lėktuvas kelis kartus praskrido virš Jungtinių Valstijų karinio laivo „USS Porter“, kuris plaukė Juodojoje jūroje.

Nors Donaldas Trumpas pažadėjo pagerinti JAV–Rusijos santykius, bet jam tapus prezidentu jie tik pablogėjo, nes vis stiprėja įtampa dėl Sirijos ir Ukrainos.

Abu konfliktai taip pat sustiprino įtampą tarp Rusijos ir Europos Sąjungos, nes Vladimiras Putinas palaiko Basharą al-Assadą ir buvusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių.

NATO šalys ir Rusija didina karinį dislokavimą ir rengia karines pratybas, kaltindamos vienos kitas karo kurstymu. Baiminamasi, kad prasideda dar vienos ginklavimosi varžybos.

Antradienį įvyks NATO oro pajėgų pratybos „Ramstein Alloy“ („Ramšteino lydinys“), kuriose NATO oro policijos misiją ir jos pastiprinimą Baltijos šalyse vykdantys oro kontingentai – Nyderlandų, Vokietijos, Lenkijos, Norvegijos, JAV ir Lietuvos karinių lėktuvų įgulos virš Lietuvos mokysis perimti priešo lėktuvus.