Sirijos pasienio provincijoje Idlibe dėl pastarųjų mūšių savo namus paliko beveik milijonas žmonių. Turkija čia remia sukilėlius, kurie kovoja su Sirijos režimo pajėgomis, remiamomis Rusijos ir Irano.

Turkija pastaraisiais metais priėmė 3,7 mln. 2011 metais prasidėjusio Sirijos pilietinio karo pabėgėlių, tačiau pastaruoju metu savo sienas uždarė. 2015/16 metais Europoje kilo vadinamoji pabėgėlių krizė, kai šimtai tūkstančių žmonių iš Sirijos, taip pat kitų Azijos ir Afrikos šalių pasiekė Europą.

ES tada 2016 metais pažadėjo Ankarai 6 mlrd. eurų sirų pabėgėliams Turkijoje aprūpinti. Tai numato pabėgėlių paktas, kuris įpareigoja Turkiją priimti atgal visus naujai į Graikijos salas atvykstančius migrantus ir labiau kovoti su žmonių kontrabandininkais.

Turkija vis kritikavo, kad pinigai išmokami per lėtai. Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas jau ne kartą grasino nutraukti pabėgėlių paktą. ES kaltinimus atmetė.

Dramatiškai paaštrėjo konfliktas tarp Turkijos ir B. al Assado vyriausybės

Dramatiškai paaštrėjo konfliktas tarp Turkijos ir Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado vyriausybės. Per oro antskrydžius prieš turkų pajėgų pozicijas Idlibo provincijoje, Turkijos duomenimis, žuvo mažiausiai 33 kariai.

Keršydama už tai, Turkijos kariuomenė naktį į penktadienį atakavo Sirijos režimo taikinius. JT ir NATO paragino konflikto šalis nedelsiant deeskaluoti padėtį.

Visos žinomos Sirijos vyriausybinių dalinių pozicijos regione Turkijos pajėgų atakuotos iš oro ir sausumos, pranešė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano komunikacijos vadovas Fahrettinas Altunas.


„Už mūsų narsius kareivius bus atkeršyta“, - pabrėžė F. Altunas. R. T. Erdoganas prieš tai skubiai sušauktame posėdyje su vyriausybės nariais ir kariniais atstovais aptarė padėtį Idlibe.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino konflikto šalis Šiaurės Vakarų Sirijoje deeskaluoti pavojingą situaciją ir išvengti tolesnio siaubingos humanitarinės padėties regione pablogėjimo.

J. Stoltenbergas, atstovo duomenimis, per pokalbį telefonus su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu pasmerkė „beatodairiškus“ Sirijos vyriausybinių dalinių ir jų sąjungininkės Rusijos oro antskrydžius.

JT atstovas Stéphane‘as Dujarricius įspėjo dėl pavojaus, kad konfliktas Šiaurės Vakarų Sirijoje „kas valandą“ gali toliau aštrėti. Jis paragino konflikto šalis nedelsiant skelbti paliaubas.

Su Sirija besiribojančio Turkijos Chatajaus regiono gubernatorius Rahmis Doganas pranešė, kad per oro smūgius prieš Turkijos pozicijas Idlibe žuvo 33 turkų kariai ir 36 buvo sužeisti. Jie atgabenti į ligoninę Chatajuje.

Įskaitant šias aukas, vasarį, Ankaros duomenimis, Sirijoje jau žuvo mažiausiai 53 turkų kariai. Turkija, remiantis 2018 metais pasirašytu susitarimu su Rusija, Idlibo provincijoje turi 12 karinių stebėjimo postų.

R. T. Erdoganas ne kartą ragino vyriausybę Damaske atitraukti savo dalinius iš Turkijos postų prieigų. Prezidentas davė tam laiko iki mėnesio galo – šio šeštadienio.