Diskusijoms artimi šaltiniai sako, jog apie tokį susitarimą gali būti paskelbta jau šį mėnesį, kai Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Pagal susitarimą, pasiektą po kelis mėnesius trukusių intensyvių sąjungininkų derybų, NATO rytinio flango ramsčiu laikomų Lenkijoje dislokuotų amerikiečių karių skaičius bus padidintas mažiausiai vienu tūkstančiu, nurodo šaltiniai.

Lenkijoje dislokuotų amerikiečių pajėgų pajėgumai jau yra buvę didinti. Taip pat buvo sukurtas specialus pajėgų komponentas ir įrengtas moderniausias pratybų poligonas.

Nerimaudami dėl augančio Rusijos ginklavimosi, Lenkijos pareigūnai pernai ėmėsi priemonių įtikinti Jungtines Valstijas šalyje užtikrinti nuolatinį amerikiečių karių buvimą. A. Duda esą pasiūlė įkurti bazę, kuri būtų pavadinta „Trumpo fortu“ (Fort Trump), ir pažadėjo, jog Lenkija užtikrins 2 mlrd. JAV dolerių vertės finansavimą.

Tačiau dviejų šalių dabar pasiektame susitarime nenumatoma viena „Trumpo forto“ tipo bazė. Vietoj to, papildomi JAV kariai būtų dislokuoti keliose bazėse. Visgi pareigūnai kalba apie „ilgalaikį“ JAV karių buvimą Lenkijoje.

Šiuo metu abi pusės dar derina detales dėl finansavimo. Susitarimas gali būti pasirašytas birželio 12 dieną, kai A. Duda lankysis Jungtinėse Valstijose, nors pareigūnai perspėja, kad taip pat gali būti, jog pasirašymas bus atidėtas iki rugsėjo, jeigu prireiks daugiau laiko sutarti dėl galutinių detalių.

Prieš galutinio susitarimo pasirašymą abi šalys apie tai informuos ir savo NATO sąjungininkus.

„Nors šiuo metu dar anksti kalbėti apie detales, mes svarstome didinti abipusį sąveikumą ir saugumą regione. Kartu su Lenkija mes dar kartą patvirtiname savo įsipareigojimą NATO sutarčiai, tačiau diskusijose, kurios tebetęsiamos, dar nepriimta jokių sprendimų“, – sakė Pentagono atstovas.

Susitarimas dėl JAV karių skaičiaus Lenkijoje padidinimo būtų didelė paspirtis Lenkijos valdančiajai „Įstatymo ir teisingumo“ partijai, kuri per pastaruosius trejus metus ne kartą buvo įsivėlusi į konfliktą su Briuseliu ir glaudesnius ryšius su Jungtinėmis Valstijose laiko vienu iš savo strateginių prioritetų.

Silpstantis transatlantinis aljansas

Toks susitarimas būtų naudingas ir D. Trumpui, kuris ne kartą yra sakęs, jog iš kitų NATO narių tikisi didesnio indėlio dalinantis Aljanso pajėgumų išlaikymo našta. Jis taip pat dažnai kritikuoja tokias šalis, kaip Vokietija, kurios esą per mažai daro. Savo ruožtu Lenkija yra viena iš vos penkių NATO narių, kurių išlaidos gynybai atitinka Aljanso tikslus.

Lenkija ir JAV ketina aptarti ne tik amerikiečių karių skaičiaus didinimą, bet ir keletą kitų saugumo klausimų, įskaitant Lenkijos neseniai pateiktą naikintuvų F-35A kainos užklausą, sakė su planais gerai susipažinęs asmuo. Lenkijos prezidento vizito Jungtinėse Valstijose metu lenkų pareigūnai lankysis ir vienoje JAV karinėje oro bazėje.

Darbotvarkėje taip pat numatytas didesnis bendradarbiavimas energetikos srityje. Lenkijos valstybinė energetikos grupė PGNiG pastaraisiais mėnesiais sudarė keletą sutarčių su JAV suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekėjais. Savo vizito metu A. Duda apsilankys ir dujų skystinimo gamykloje Luizianoje.

Abi delegacijos taip pat aptars bendradarbiavimą atominės energetikos srityje. Šiuo metu Varšuva svarsto, ar statyti pirmąją šalyje atominę elektrinę. Apie šias diskusijas gerai informuoti šaltiniai sako, kad JAV pareigūnai, įskaitant energetikos sekretorių Ricką Perry, nori, kad Lenkija šiuo klausimu bendradarbiautų su JAV grupe „Westinghouse“.

Šalys taip pat aptars Lenkijos siekį, kad Jungtinės Valstijos jos piliečiams įvestų bevizį režimą.