Migracijos krize [Baltarusijos prezidentas Aliaksandras] Lukašenka naudojasi tam, kad į Europos Sąjungos teritoriją perkeltų žmones, turinčius [karinės] patirties ir dar papildomai dalyvavusius mokymuose Baltarusijos teritorijoje. Šių žmonių užduotis – įgyvendinti teroristinius išpuolius“, – neabejoja buvęs Baltarusijos ambasadorius Prancūzijoje ir Lenkijoje bei buvęs šalies kultūros ministras Pavelas Latuška.

Afganistano ir Irako karo veteranai buvo atrinkti ir nuskraidinti į Baltarusiją laikotarpiu nuo liepos iki rugsėjo mėnesio, „EUobserver“ pažymėjo buvęs diplomatas.

Jie buvo apmokyti karinėje bazėje, esančioje šiaurės vakarų Baltarusijoje, netoli Apso miestelio. Ši bazė priklauso OSAM – Baltarusijos valstybės sienos komiteto Specialiųjų aktyviųjų priemonių departamentui, pridūrė P. Latuška.

Mokymai buvo vykdomi padedant Baltarusijos specialiosioms pajėgoms iš Marjinos Horkos brigados, kuri devintajame dešimtmetyje kovojo Afganistano kare, taip pat patarėjams iš Rusijos karinės žvalgybos GRU, aiškina P. Latuška.

„Irako piliečiai buvo apmokomi ten [OSAM bazėje], dabar jie apmoko afganistaniečius iš Tadžikistano teritorijos, turinčius kovų patirties. Suprantama, apmokomi atskiri asmenų daliniai, o ne daugybė žmonių. Jie rengiami ginkluotiems susirėmimams Baltarusijos ir Europos Sąjungos pasienyje“, – dėstė P. Latuška.

P. Latuška teigia, kad ši jo pateikta informacija atkeliavo iš „aukšto rango Baltarusijos žvalgybos tarnybų šaltinių“.

„Negaliu pateikti jokių su tuo susijusių pavardžių ar dokumentų, kadangi žmonėms gresia pats didžiausias pavojus – už tokios informacijos perdavimą jų lauktų mirties bausmė“, – paaiškino buvęs diplomatas.

Baltarusijos užsienio ministerija klausimus apie šią situaciją ignoruoja.

Tačiau, pasak „EUobserver“, Lenkijos tarnybos žinojo apie P. Latuškos įtarimus ir perspėjo dėl galimų ginkluotų susirėmimų.

„Mes numatome, kad bet kada artimiausiu metu Lenkijos pasienyje gali kilti ginkluoto pobūdžio eskalacija“, – pažymėjo Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotras Muelleris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)