D. Trumpas tikisi paskelbti malonės suteikimo sąrašą sausio 19 dieną – paskutinę savo prezidentavimo dieną. Jo pasiūlymus šiuo metu tikrina vyresnieji patarėjai ir Baltųjų rūmų tarybos kanceliarija, teigė šaltiniai.

Anot šaltinių, susipažinusių su pastarosiomis savaitėmis vykusiomis prezidento diskusijomis su aukščiausiais patarėjais, kebliausias klausimas, su kuriuo susiduria jo juristų komanda, yra – ar prezidentas turi įgaliojimų suteikti malonę pačiam sau.
D. Trumpas anksčiau tvirtino turįs teisę suteikti malonę ir sau, nors tai yra teisinio ginčo klausimas ir kol kas to nebandė joks prezidentas.

Prezidento ketinimas suteikti malonę sau pačiam dar neturi precedento JAV istorijoje. Specialistai nesutaria tarpusavyje, ar toks veiksmas būtų leistinas. Net jeigu malonės suteikimas būtų teisėtas, jis būtų taikomas tik už federalinius nusikaltimus.

Donaldas Trumpas

Baltieji rūmai atsisakė komentuoti.

Malonės suteikimas pačiam sau taip pat galėtų būti svarbios politinės atsakomybės įrodymas ir tapti kliūtimi per kitus prezidento rinkimus, nes oponentai neabejotinai pasinaudos tuo kaip prielaida, jog jis tokį sprendimą priėmė baimindamasis persekiojimo dėl įstatymų pažeidimų.

Svarstomame prevencinio malonės suteikimo sąraše atsidūrė aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnai, kurie nėra kaltinami nusikaltimais, tarp jų, Baltųjų rūmų personalo vadovas Markas Meadowsas, vyresnysis patarėjas Stephenas Milleris, personalo biuro direktorius Johnas McEntee ir socialinių medijų direktorius Danas Scavino.

Tarp svarstomų sąrašo kandidatų yra ir vyriausioji D. Trumpo dukra Ivanka Trump, ir jos sutuoktinis Jaredas Kushneris, – abu jie dirba Baltuosiuose rūmuose, teigia šaltiniai. Taip pat pranešama, kad D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani su D.Trumpu jau aptarė galimybę suteikti jam malonę.

Svarstoma prevenciškai suteikti malonę ir kitiems prezidento šeimos nariams, taip pat draugams ir sąjungininkams. Pavyzdžiui, D. Trumpas nurodė suteikti prevencinę malonę Kimberly Guilfoyule, buvusiai „Fox News“ laidų vedėjai, kuri susitikinėja su jo vyriausiuoju sūnumi, Donaldu Trumpu jaunesniuoju.

Prezidentas tokiomis prevencinėmis malonėmis siekia apsaugoti jos gavėjus nuo persekiojimų dėl bet kokių federalinių nusikaltimų, įvykdytų iki malonės suteikimo.

Jis taip pat svarsto suteikti malonę Albertui Pirro, kuris anksčiau bendradarbiavo su prezidentu nekilnojamojo turto sandorių klausimais ir buvo nuteistas už mokesčių vengimą. A. Pirro yra buvęs „Fox News“ laidos vedėjos, buvusios netoli Niujorko esančios Vestčesterio apygardos advokatės, Jeaninos Pirro, vyras.

Jaredas Kushneris


Malonės suteikimas garsenybėms

D. Trumpas taip pat svarsto galimybę suteikti malonę garsenybėms, įskaitant reperį Lilą Wayne‘ą, – su kuriuo jis pozavo nuotraukoje prezidentinės kampanijos metu, – kaip ir reperiui Kodakui Blackui, kuris atlieka bausmę dėl dokumentų falsifikavimo įsigyjant šaunamąjį ginklą.

Kitos garsenybės, tarp jų – reperis Lilas Jachty ir futbolo komandos „Baltimore Ravens“ puolėjas viešai darė spaudimą D. Trumpui suteikti malonę Kodakui Blackui, kuris dabar jau ištrintoje tviterio žinutėje žadėjo paaukoti milijoną dolerių labdarai, jeigu prezidentas jį paleistų į laisvę.

D. Trumpo sąrašą šiuo metu tikrina teisininkai, kurie sunerimę, kad malonės suteikimai gali sukelti administracijos nariams naujų kaltinimų trukdymu įvykdyti teisingumą. Procesą iš dalies kontroliuoja Baltųjų rūmų vyriausiasis teisininkas Patas Cipollonė. Baltųjų rūmų atstovas spaudai neatsiliepė į prašymą pakomentuoti.

Nors peržiūrint dalį siūlomų malonės suteikimų jau atlikti teisiniai žingsniai, reikalaujami Baltųjų rūmų viduje, malonės suteikimo pačiam sau idėja, anot šaltinių, kol kas kabo ore ir yra pasiekusi tik diskusijų lygmenį.



Skydas D. Trumpui

Malonės suteikimas pačiam sau D. Trumpą apsaugotų nuo persekiojimo įvairiausiais klausimais, dėl kurių, pasak politinių oponentų, jis galėtų būti persekiojamas, – nuo jo federalinių mokestinių deklaracijų ir įspūdingų sumų mokėjimo pornografinių filmų žvaigždei už tylėjimą iki jo inauguracinio komiteto veiklos, lėšas leidžiant D. Trumpo šeimai priklausančiose renginių vietose.

Kai kurie demokratai toliau tvirtina, kad D. Trumpas turėtų būti tiriamas dėl Rusijos kišimosi kampanijos per 2016 metų rinkimus, nors specialusis tyrėjas Robertas Muelleris nerado įrodymų, kad prezidento kampanija būtų susimokiusi su Kremliumi. O visiškai neseniai D. Trumpas patraukė dėmesį savo pastangomis paspausti pareigūnus Džordžijoje „rasti“ pakankamai balsų, kad būtų pakeisti rinkimų rezultatai, taip pat kurstymu, kuris galiausiai pastūmėjo įsisiautėjusią minią šturmuoti JAV Kapitolijų trečiadienį.

Prezidento malonės suteikimo galia yra įtvirtinta Konstitucijoje, joje teigiama, kad prezidentas „turi galių atidėti (mirties) nuosprendžio vykdymą ir suteikti malonę už nusižengimus prieš Jungtines Valstijas, išskyrus apkaltos atvejus“.

Tokius plačius įgaliojimus kai kas vertina kaip besąlygiškus, nors Teisingumo departamento 1974 metų teisinėse išvadose teigiama, kad „prezidentas negali suteikti malonės pačiam sau“, dėl, kaip teigiama išvadose, „esminės taisyklės, jog niekas negali būti teisėju savo paties byloje“.

Brianas Kaltas, Mičigano valstybinio universiteto teisės koledžo profesorius, kuris daug rašo apie malonės pačiam sau suteikimą, teigia, kad nėra aišku, ar prezidentas gali tą daryti.

„Pagrindinis argumentas teisės suteikti malonę pačiam sau naudai yra tas, kad Konstitucija aiškiai neatmeta tokios teisės ir kad malonės suteikimo galios sąvoka yra labai plati“, – sakė jis.

„Argumentas prieš malonės suteikimą pačiam sau visų pirma siejamas su malonės suteikimo definicija, pagal kurią toks suteikimas apibrėžiamas kaip kažkas, ką galima suteikti kitam asmeniui, – sakė B. Kaltas. – Be to, galioja bendrasis teisės principas: niekas negali būti teisėjas savo paties byloje.“

G. Fordas ir R. Nixonas

D. Trumpas nebūtų pirmasis žmogus, prevenciškai suteikiantis malones, nors toks žingsnis yra retas. Geraldas Fordas tai padarė dėl Richardo Nixono, praėjus vos mėnesiui nuo jo atsistatydinimo dėl Votergeito skandalo, suteikdamas jam „pilną, laisvą ir absoliučią malonę“ už visus nusikaltimus, kuriuos buvęs prezidentas „įvykdė ar galėjo įvykdyti ar kuriuose dalyvavo per visą savo, kaip prezidento, kadenciją“.

D. Trumpo atveju, malonė gali būti suteikiama tik už federalinius nusikaltimus, o tai reiškia, kad jis negali apsaugoti savęs ar savo šeimos nuo teisinių nemalonumų valstybiniame lygmenyje. Niujorko valstijos generalinė prokurorė Letitia James inicijavo prezidento verslovių tyrimą dėl sukčiavimo, o Manhatano apygardos prokuroras Cy Vance‘as vykdo baudžiamąjį tyrimą.

D. Trumpas, jau pralaimėjęs prezidento rinkimus, suteikė malonę keliems politiniams sąjungininkams ir bičiuliams, tarp jų, savo 2016 metų kampanijos vadovui Paului Manafortui, kuris buvo nuteistas už finansinius nusikaltimus ir neteisėtą lobistinę veiklą, ir Charlesui Kushneriui, nekilnojamojo turto rangovui ir savo žento tėvui. Vyresnysis Kushneris buvo nuteistas už tokius nusikaltimus kaip mokestinių deklaracijų klastojimas ir poveikis liudytojams.