Sprendžiant iš visko, šiuo metu Rusijos žvalgybos tarnybos išgyvena vidaus konfliktus ir ginčus, susijusius su jiems nesėkmingai pasibaigusia buvusio Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) darbuotojo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Solsberyje operacija.

Vyriausybės atstovai pranešė laikraščiui, kad jų nuomone, du įtariami GRU agentai – Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas (britų valdžia mano, kad šios pavardės netikros), Skotland Jardo kaltinami apnuodijimu, buvo tarsi paaukoti – juos viešai išjuokė už nepavykusią Solsberio operaciją – o už viso šito slypi ne GRU, o kažkokia kita Rusijos žvalgybos tarnyba.

„Mūsų nuomone, tarp rusų žvalgybos tarnybų kilo konfliktas dėl to, kad GRU peržengė leistinas ribas, o dabar šiuos du vaikinus paaukojo. Mums labai įdomu, kuo baigsis šis konfliktas“, – pareiškė vienas iš vyriausybės atstovų.

Išsamesniame straipsnyje šia tema laikraštis analizuoja skirtumus tarp GRU, Federalinės saugumo tarnybos ir Išorinės žvalgybos tarnybos, kurie Britanijos publikai nežinomi.

Straipsnio autorių nuomone, GRU įpratusi laikyti save kariniu padaliniu, kuris derina žvalgybinę veiklą su diversinėmis užduotimis. Būtent ši valdyba turi specialiosios paskirties padalinių.

Leidinys primena, kad pulkininkas S. Skripalis buvo perkeltas į GRU iš Rusijos oro desanto pajėgų, kuriose tarnavo praėjusio amžiaus aštuntą ir devintą dešimtmetį, kol dar nebuvo užverbuotas britų kontržvalgybos.

Kaip rašoma leidinyje, būtent tokia griaunamoji veikla daro GRU pernelyg ambicinga organizacija, kuri pasirengusi vykdyti labai rizikingas operacijas, kartais peržengiančias jos kompetencijos ribas.

Ypač tuo piktinasi Išorinės žvalgybos tarnyba, kuri buvo sukurta dešimto dešimtmečio pradžioje ant KGB griuvėsių ir tradiciškai užsiima vadinamaisiais nešvariais darbais už šalies ribų.

DELFI primena, kad dviejų vyrų, kuriuos Londonas kaltina buvusio rusų šnipo apnuodijimu Solsberyje, interviu Jungtinės Karalystės socialinėje žiniasklaidoje sukėlė pašaipų bangą – vadovaujant britų užsienio reikalų sekretoriui.

Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Kremliaus remiamai naujienų televizijai RT neigė priklausantys Rusijos karinei žvalgybai ir sakė, kad minėtame Anglijos mieste lankėsi tik kaip paprasčiausi turistai.

„Praėjusį kartą rusų kariškiai tvirtino atostogavę tada, kai 2014 metais įsiveržė į Ukrainą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

Garsi Solsberio katedra, kurią aplankyti esą norėjo A. Petrovas ir R. Boširovas, pasinaudojo proga truputį pasireklamuoti ir tviteryje paskelbė savo garsiosios smailės nuotrauką su užrašu „aukščiausia Britanijoje“.

Karikatūristas Matthew Pritchettas laikraštyje „The Daily Telegraph“ pavaizdavo tris vyrus klasikiniais šnipų drabužiais, stovinčius ant tilto Maskvoje. Vienas jų sako: „Jūs buvot Solsberio katedroje ir neparvežėt mums kokio raktų pakabuko ar knygos skirtuko?“

Vienas „Twitter“ aštrialiežuvis paskelbė durų rankenų nuotrauką ir prirašė: „Solsberio katedros suvenyrų parduotuvė skelbia asortimentą.“

Minimi rusai yra kaltinami buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio namų paradinių durų rankeną ištepę nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Kovo 4 dieną S. Skripalis buvo smarkiai apnuodytas drauge su savo dukra Julija; ligoninėje taip pat buvo atsidūręs jiems padėti norėjęs policininkas.

Visi jie pasveiko, bet po kelių mėnesių netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje ta pačia medžiaga buvo paveikta viena britų pora – Dawn Sturgess ir Charlie Rowley.

Anot policijos, „Novičiok“ likučių buvo netikrų kvepalų buteliuke, kurį rado Ch. Rowley ir atidavė savo partnerei. Jie abu sunkiai susirgo, ir D. Sturgess kiek vėliau mirė.

Britų policija sako, kad A. Petrovas ir R. Boširovas atskrido į Londoną iš Maskvos, dukart vienai dienai nuvyko į Solsberį – šeštadienį ir sekmadienį – o paskui išskrido namo iš Londono Hitrou oro uosto.

„Jau sakyta anksčiau, bet kaip drąsu kliautis sekmadienio traukiniais, kad nuvažiuotum į Solsberį, grįžtum, o tada (nuvažiuotum) į Hitrou“, – rašė vienas „Twitter“ vartotojas, turėdamas omenyje sekmadieniais dažnai nepatikimą traukinių transportą.

Televizijos viktorinos vedėjas Richardas Osmanas surengė pašaipią apklausą ir klausė: „Ar galėtumėt padėti dviem mano draugams? Jie atvyksta į JK, bet tik dviem dienoms... Kurias dvi vietas jiems aplankyti?“

Jis pasiūlė keturias galimybes: Londoną ir Edinburgą, Oksfordą ir Kembridžą, Mančesterį ir Liverpulį, Solsberį ir Solsberį.

Ministrės pirmininkės Theresos May atstovas sakė, kad minimas rusų interviu yra „įžeidimas visuomenės intelektui“.