Praėjusį mėnesį Vali Fordžo mieste sakant kalbą, skirtą trečiosioms sausio 6 dienos sukilimo metinėms, toks išsireiškimas jam vos neišsprūdo viešai. Įpykęs ir susijaudinęs, jis išpeikė Donaldą Trumpą bei jo pasekėjus, jog šie džiaugiasi politiniu smurtu, rašo „Politico“.

„Per savo sueigas jis laido pokštus apie įsibrovėlį, sukurstytą Didžiojo Trumpo Melo ir plaktuku daužiusio Paului Pelosi per galvą“, – sakė J. Bidenas.

„Ir jis mano, kad tai juokinga, – tęsė prezidentas. – Jis iš to juokėsi. Koks ligotas...“

Miniai pradėjus kikenti ir ploti, J. Bidenas nutraukė savo mintį.

Tačiau privačioje aplinkoje jis savęs netramdo.

Prie senų bičiulių ir artimų padėjėjų JAV prezidentas D. Trumpą yra pavadinęs „ligotu šūdžiumi“ („sick f**k“), kuris mėgaujasi kitų žmonių nelaimėmis, teigė trys asmenys, girdėję šį paniekinantį apibūdinimą. Pasak vieno iš šių asmenų, kalbėjusių su prezidentu, J. Bidenas neseniai apie D. Trumpą pasakė: „Koks su*istas šiknius šis vyrukas“, atpasakojo „Politico“.

Baltieji rūmai ką nors komentuoti atsisakė.

Šie epitetai gali prieštarauti J. Bideno, kuris dažnai nori atrodyti kaip žmogus, siekiantis sumažinti šiurkštų ir kandų bendravimą politikoje, įvaizdžiui. Tačiau jie taip pat iliustruoja, kiek pykčio jame verda žmogui, kurį išstūmė iš prezidento posto ir su kuriuo jam vėl teks susigrumti.

J. Bidenui jau seniai kelia nerimą tai, ką jis vadina D. Trumpo polinkiu skatinti politinį smurtą, kuris, dabartinio prezidento nuomone, kelia tiesioginę grėsmę šalies demokratijai ir atrodo labai neamerikietiškai, teigė trys asmenys, susipažinę su privačiais jo pokalbiais ir užsitikrinę savo anonimiškumą, kad galėtų apie tai kalbėti. Jo pasibjaurėjimas D. Trumpu niekada nebuvo didelė paslaptis, tačiau pastaraisiais mėnesiais jis dar labiau sustiprėjo, kai buvęs prezidentas tvirtai žengia Respublikonų partijos nominacijos link.

Donaldas Trumpas

D. Trumpo kampanijos atstovai sukritikavo J. Bideną už jo pastabas.

„Gėda, kad sukčiaujantis Joe Bidenas tiek viešai, tiek privačiai negerbia prezidento posto, – pareiškė vyresnysis D. Trumpo kampanijos patarėjas Chrisas Lacivita. – Bet vėlgi, nenuostabu, kad jis negerbia 45-ojo prezidento, nes lygiai taip pat savo nevykusia politika jis negerbia Amerikos žmonių.“

J. Bidenas mano, kad D. Trumpas laikui bėgant tapo dar labiau atstumiantis. Jį itin erzina buvusio prezidento pokštai apie buvusios Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vyro, 83 metų Paulo Pelosi užpuolimą.

2022 metų spalio mėnesį į Pelosi šeimos namus San Franciske įsibrovė plaktuku apsiginklavęs vyras – suradikalėjęs dešiniojo sparno sąmokslo teorijų šalininkas, ieškojęs buvusios parlamento pirmininkės. Jis užpuolė jos vyrą ir plaktuku sulaužė jam kaukolę. Po šio išpuolio kraštutinių dešiniųjų gretose pradėjo sklisti virtinė nešvankių gandų apie šį užpuolimą, kuriuos D. Trumpas per savo sueigas naudoja kaip humoristines replikas.

„Mes pasipriešinsime pamišusiai Nancy Pelosi, kuri sugriovė San Franciską – kaip sekasi jos vyrui, kas nors žinote? – rugsėjo mėnesį audringai Kalifornijos respublikonų miniai per vieną partijos suvažiavimą kalbėjo D. Trumpas. – Ir ji pasisako prieš sienos mūsų pasienyje statybas, nors pati aplink savo namą turi sieną – kuri, akivaizdu, nelabai gerai atliko savo darbą.“

Paulo Pelosi užpuolikas buvo nuteistas dėl užpuolimo ir pasikėsinimo pagrobti žmogų. Tačiau šis incidentas nėra vienintelis, privertęs J. Bideną privačioje aplinkoje plūsti keiksmais tikėtiną respublikonų kandidatą.

Anot su juo kalbėjusių žmonių, J. Bideną taip pat įsiutino liudijimai, jog 2021 metais D. Trumpas, patogiai įsitaisęs savo privačiame valgomajame šalia Ovalinio kabineto, džiaugsmingai palaikė sausio 6-osios riaušininkus. Taip pat žinoma, kad prezidentui itin nepatiko D. Trumpo pareiškimai, esą per rasistinius susirėmimus Šarlotsvilyje, Virdžinijos valstijoje, „abiejose pusėse“ buvo gerų žmonių, ir šilti D. Trumpo žodžiai, skirti Vladimirui Putinui.

J. Bideną buvo itin supykdę pranešimai, jog D. Trumpas per lietų atsisakė lankyti karių kapines, ir pasakojimai, kaip jis išjuokė žuvusių Amerikos karių auką. J. Bidenas mano, kad nuo smegenų vėžio mirusiam jo sūnui Beau auglys išsivystė nuo toksiškų atliekų deginimo duobių, su kuriomis jis susidūrė tarnaudamas Irake. Ir, kaip kalbos Vali Fordžo atveju, jo įniršis šiame fronte išsiliejo į viešumą, įskaitant praėjusį savaitgalį Pietų Karolinoje.

„[D. Trumpas] tuos didvyrius pavadino, cituoju, „mulkiais“ ir „nevykėliais“. Jis iš tikrųjų taip pasakė. Kaip jis drįsta taip kalbėti? Kaip jis drįsta taip kalbėti apie mano sūnų ir visus kitus? – piktinosi J. Bidenas. – Žiūrėkite, aš juos vadinu patriotais ir didvyriais. Vienintelis nevykėlis, kurį matau, yra Donaldas Trumpas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)