JAV prezidentas spaudžia Izraelį sutikti su paliaubų variantu, tačiau Izraelio vyriausybės vadovas, anot šaltinių, „nesukalbamas“.

„Jam atrodo, kad jau pakaks. Tai turi liautis“, – teigia su J. Bideno pozicija situacijos Gazoje klausimu susipažinęs šaltinis.

J. Bidenas privačiose diskusijoje B. Netanyaju mini kaip „tą“ ir, esą, mažiausiai tris kartus pastaruoju metu pavadino „šūdžiumi“, skelbia „NBC News“.

JAV Nacionalinio saugumo taryba atmeta šią informaciją ir teigia, kad, nepaisant nesutarimų tam tikrais klausimais, politikus „sieja dešimtmečius trunkanti bičiulystė – pagarbi tiek viešojoje erdvėje, tiek privačiai“.

J. Bideną suerzino B. Netanyahu nenoras keisti taktiką Gazoje, kur „Hamas“ kontroliuojamos sveikatos ministerijos duomenimis, Izraelio pajėgos jau pražudė per 28 tūkst. žmonių, ir nesuinteresuotumą ilgalaikiam taikos susitarimui.

J. Bidenas perspėjo B. Netanyahu nesiųsti pajėgų į Rafą neturinti „veiksmingo“ plano, kaip apsaugoti ten esančius civilius. B. Netanyahu teigia dėl sausumos operacijos neapsigalvosiąs.

Be to, praeitą savaitę Jungtinių Valstijų prezidentas Izraelio vykdomus Gazos bombardavimus apibūdino kaip „perteklinius“.

Nepaisant už akių reiškiamo pasipiktinimo, jeigu tai tiesa, J. Bidenas viešumoje kritikuoti Izraelio vyriausybės vadovą vengia. Ir, panašu, kol kas jo pastangos lemti kažkokį Izraelio politikos kryptį neduoda rezultatų, o tai byloja, kad Amerikos administracija „tokių galimybių ieško“.

Kaip pranešė AFP, J. Bidenas sekmadienį paragino Izraelio premjerą B. Netanyahu pirmiausiai užtikrinti žmonių saugumą tankiai apgyvendintame Rafos mieste, pietinėje Gazos Ruožo dalyje, ir tik po to pradėti karinę operaciją.

Pasak Baltųjų rūmų, J. Bidenas Izraelio premjerui dar kartą išreiškė savo įsitikinimą, kad karinių veiksmų Rafoje nederėtų pradėti, jeigu nėra tinkamo ir įgyvendinamo plano, kaip užtikrinti daugiau nei 1 mln. ten besiglaudžiančių palestiniečių saugumą.

Tuo metu sekmadienį B. Netanyahu davė interviu televizijai ir pareiškė, kad Izraelio pajėgos puls Rafą nepaisant susirūpinimo dėl galimo aukų skaičiaus. Jis taip pat žadėjo, kad civiliams bus leista saugiai pasitraukti iš perpildyto miesto.

„Pergalė yra pasiekiama. Mes tai padarysime. Mes pričiupsime likusius „Hamas“ teroristų batalionus Rafoje, kuri yra jų paskutinis bastionas“, – B. Netanyahu sakė TV kanalui „ABC News“.

Be to, Izraelio premjeras sudvejojo palestiniečių pateikiama informacija apie civilių aukas. Jis sakė, kad Izraelio pajėgos „nukovė ar sužalojo 20 000 „Hamas“ teroristų, iš jų – apie 12 000 kovotojų“.

Tarptautinė bendruomenė nerimauja dėl galimų aukų mieste, kuriame yra daugiau nei pusė iš 2,4 mln. visų Gazos Ruožo gyventojų. Taip pat neaišku, kur tektų bėgti link sienos su Egiptu spaudžiamiems žmonėms, daugelis kurių glaudžiasi savadarbėse palapinėse. Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ir kiti politikai nerimauja, kad puolimas šioje vietoje „sukeltų neapsakomą humanitarinę katastrofą“.

Izraelio ir „Hamas“ karas prasidėjo kai 2023 m. spalio 7 d. „Hamas“ teroristai iš Gazos Ruožo įsiveržė į Izraelį ir nužudė apie 1 160 žmonių, daugiausiai civilių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją