Šią informaciją pranešė Lenkijos policijos vyriausiosios valdybos šaltiniai, rašo telegraf.by.

„Mūsų manymu, ši data pasirinkta neatsitiktinai. Baltarusijos tarnybos puikiai supranta, kad lapkričio 11 d. daugiau pajėgų turėsime nusiųsti į šventinius renginius, vyksiančius visoje Lenkijoje. Jos, be jokios abejonės, nori apsunkinti mūsų darbą per Nepriklausomybės dienos eiseną Varšuvoje“, – savo šaltinį citavo portalas onet.pl.

Remiantis portalo duomenimis, prie sienos su Baltarusija planuojama sutelkti apie 2 tūkst. policininkų pajėgų. Dabar ten yra pareigūnų iš Poznanės, Bydgoščiaus, Lodzės ir Balstogės, įskaitant specialiosios paskirties būrius.

„Policija, skirtingai nuo kitų jėgos struktūrų, turi patirties minių vaikymo ir užpuolimų atrėmimo kolektyvinio viešosios tvarkos pažeidimo atvejais srityse, todėl dabar ant mūsų pečių gula didžiausias spaudimas atremti išpuolį. Vis dėlto policijos pajėgos turi būti rotuojamos, nes nė vienas žmogus neištvers 10 valandų tokiomis sąlygomis“, – paaiškino šaltinis.

Tiesa, anot jo, provokacijoms pasienyje gali sukliudyti suprastėjęs oras.

„Šalta, greitai prasidės snygis. Tai paskutinė Lukašenkos proga priversti minią kirsti sieną. Todėl ir buvo nuspręsta šturmuoti“, – pridūrė šaltinis.


Lenkija: migrantų krizė kelia grėsmę visos ES saugumui

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis antradienį pareiškė, kad beprecedentis migrantų masinis mėginimas neteisėtai prasiveržti į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija kelia pavojų visos Europos Sąjungos saugumui.

„Uždaryti Lenkijos sieną [su Baltarusija] – mūsų nacionalinis interesas. Tačiau šiandien ant kortos pastatytas visos ES stabilumas ir saugumas“, – per „Twitter“ parašė M. Morawieckis.

„Ši [Baltarusijos prezidento Aliaksandro] Lukašenkos režimo ataka nutaikyta į mus visus. Nebūsime įbauginti ir ginsime taiką Europoje kartu su mūsų partneriais NATO ir ES“, – pridūrė premjeras.

Kaip praneša Lenkijos visuomeninis radijas, pirmadienį prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos susirinkę apie 3–4 tūkst. migrantų mėgino masiškai veržtis per pjaunančios vielos užtvaras, tačiau ten sutelktoms stiprioms lenkų saugumo pajėgoms ir kariuomenei pavyko juos atremti. Anot Lenkijos pareigūnų, migrantai prie sienos atvyko padedant Baltarusijos pareigūnams.

Antradienį, 17 val., Lietuvos laiku planuojama sušaukti Lenkijos Seimo nepaprastąjį posėdį, per kurį įstatymų leidėjai bus informuoti apie padėtį pasienyje ir ten taikomas saugumo priemones. Šią informaciją pateiks premjeras ir už saugumą atsakingi ministrai.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą A. Lukašenką, kad šis skraidina migrantus iš Viduriniųjų Rytų ir Afrikos šalių į Minską, o tada siunčia juos pėsčiomis per sieną į Bendrijos teritoriją, keršydamas už bloko sankcijas jo režimui, taikomas dėl susidorojimo su opozicija.

A. Lukašenka šiuos kaltinimus atmeta.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį paragino ES nares įvesti naujų sankcijų Baltarusijai dėl kurstomo migrantų antplūdžio.

Naudotis „migrantais politiniais tikslais – nepriimtina“, sakė ji ir pridūrė, kad ES taip pat nagrinės galimybes imtis sankcijų prieš „trečiųjų šalių oro bendroves“, gabenančias migrantus į Baltarusiją.

Lenkijos kaimynė Vokietija pastaruoju metu susiduria su smarkiai išaugusiu migrantų, atvykstančių į šalį iš Baltarusijos per Lenkiją, srautu.

Oficialiais duomenimis, vien per spalį jų atvyko beveik 5 tūkstančiai.

Reaguodamas Berlynas sugriežtino pasienio kontrolę ir dislokavo papildomų policijos pajėgų.

NATO vadovas reiškia paramą Lenkijai dėl krizės pasienyje su Baltarusija

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį pareiškė, kad per pokalbį su lenkų prezidentu Andrzejumi Duda išreiškė paramą Varšuvai dėl migracijos krizės Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

„Pasikalbėjau su prezidentu Andrzejumi Duda apie rimtą padėtį Lenkijos pasienyje. Baltarusijos naudojimasis migrantais kaip hibridine taktine [priemone] yra nepriimtinas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Stoltenbergas.

„NATO solidarizuojasi su Lenkija ir visais mūsų sąjungininkais regione“, – pabrėžė Aljanso vadovas.

Padėtis regione komplikavosi pirmadienį, kai prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos susirinko keli tūkstančiai migrantų, norinčių pasiekti ES teritoriją. Ten sutelktoms Lenkijos saugumo pajėgoms pavyko atremti migrantų mėginimą masiškai prasiveržti per pasienio užtvaras. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių pastaraisiais mėnesiais kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje.

Europos Sąjunga kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas visuomeniniam radijui antradienį sakė, kad Baltarusijos teritorijoje šiuo metu gali būti 12–15 tūkst. migrantų.

„Migrantų skaičiaus Baltarusijoje vertinimai rodo, kad jų ten gali būti 12–15 tūkstančių. Tai grupė, kuriai per pastaruosius mėnesius pavyko atvykti į Baltarusiją“, – teigė jis.

Pasak S. Zaryno, išvakarėse prie Lenkijos sienos susirinko apie 4 tūkst. migrantų.

Pareigūno nuomone, krizė truks „daugelį dienų, o gal net ilgiau“.

Lenkija mobilizuoja du rezervininkų batalionus

Lenkijos teritorinės gynybos pajėgos (WOT) pirmadienį iškvietė dalį savo rezervininkų skubiai atvykti į tarnybos vietą šalies rytuose, nusprendus mobilizuoti du batalionus dėl padidėjusios įtampos prie sienos su Baltarusija.

„Darbdavių dėmesiui! Nuo 15 val. (16 val. Lietuvos laiku), atsižvelgiant į padėtį pasienyje, Teritorinės gynybos dviejų lengvųjų pėstininkų batalionų (Balstogės ir Hainuvkos) kariai buvo skubiai iškviesti į savo dalinius“, – rašoma per „Twitter“ paskelbtame WOT pranešime.

Lenkijos sienai su Baltarusija saugoti šiuo metu pasitelkta keli tūkstančiai specialiųjų tarnybų darbuotojų, pirmadienį pranešė lenkų vyriausybės atstovas Piotras Muelleris.

„Šiuo metu mūsų sienas saugo keli tūkstančiai darbuotojų. Stiprinsime apsaugą, ypač tose vietose, kur galimi puolimai“, – tviteryje parašė P. Muelleris, komentuodamas prie sienos su Baltarusija besiklostančią padėtį.

Pasak jo, „prie pat Lenkijos sienos yra maždaug 3–4 tūkst. žmonių, o iš viso Baltarusijoje – keli tūkstančiai žmonių, pasirengusių pažeisti Lenkijos sieną“.

„Prognozuojame, kad prie Lenkijos sienos artimiausiu metu gali būti prieita iki ginkluoto pobūdžio veiksmų eskalavimo“, – per vėlesnę spaudos konferenciją perspėjo P. Muelleris. – Labai to baiminamės. Apie tai informuojame, nes gali pasitaikyti tokio elgesio, tokių provokacijų iš Baltarusijos pusės.“

„Ginklų panaudojimas – paskutinis dalykas, kokio norėtume imtis“, – pridūrė jis.

„Kalbant apie hibridinio karo scenarijus, kuriuos Baltarusijos pusė šiuo metu de facto įgyvendina, – tai buvo aptarta [per saugumo tarnybų ir vyriausybės narių pasitarimą], bet informacija, detalės šiuo metu yra neviešintinos“, – kalbėjo P. Muelleris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)