Kaip leidiniui sakė su renginio planavimo detalėmis susipažinę asmenys, iš pradžių buvo ketinama JAV pirmąją ponią Jill Biden pasodinti šalia O. Zelenskos ir J. Navalnajos, vasario mėnesį Sibiro kalėjime mirusio Rusijos opozicijos lyderio našlės. Abi moterys, simbolizuojančios pasipriešinimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, esą būtų galingas fonas, J. Bidenui kreipiantis į bendrą Kongreso sesiją. Tačiau galimas J. Navalnajos dalyvavimas ukrainiečiams sukėlė diskomfortą, „The Washington Post“ sakė su Kyjivo samprotavimais susipažinę asmenys.

Nors jos miręs vyras plačiai šlovinamas kaip kovos su korupcija didvyris, kuris rizikavo savo gyvybe, kad pasipriešintų V. Putinui, A. Navalno reputaciją tarp ukrainiečių temdo jo komentarai, jog Krymas, kurį V. Putinas aneksavo 2014 metais, priklauso Rusijai.

Nors vėliau A. Navalnas pakeitė savo nuomonę ir pasisakė už tarptautiniu mastu pripažintų 1991 m. Ukrainos sienų sugrąžinimą, daugelis ukrainiečių mano, kad opozicionieriaus idėjos nederėjo su Kyjivo tikslais.

„Vakaruose mes visada jį laikėme žmogumi, drąsiai ir narsiai kovojusiu su V. Putinu, tačiau Ukrainoje manoma, kad A. Navalno požiūris atitiko rusišką nacionalistinę ir imperialistinę mąstyseną“, – sakė Vašingtone įsikūrusios ekspertų grupės „Center for European Policy Analysis“ prezidentė Alina Poliakova.

„Aišku, A. Navalnas nepritarė plataus masto invazijai į Ukrainą, tačiau 2014 m., kai Rusija pirmą kartą įsiveržė į Ukrainą, jis faktiškai laikėsi daugeliui rusų būdingos nuomonės, kad Krymas yra Rusijos istorinių žemių dalis“, – pridūrė ji.

Baltųjų rūmų pareigūnas pareiškė, kad O. Zelenska tikriausiai nusprendė nedalyvauti dėl „įtemptos dienotvarkės“, ir nurodė kitus klausimus užduoti O. Zelenskos atstovams, kurie neatsakė į prašymą pateikti komentarų. Jau pasirodžius publikacijai Ukrainos prezidento administracija leidiniui „Ukrainska pravda“ teigė, kad kvietimo atsisakyta dėl įtemptos darbotvarkės.

Baltųjų rūmų pareigūnas pridūrė, kad dėl svečių susodinimo tvarkos galutinai nusprendžiama pasiruošimo metiniam pranešimui pabaigoje.

J. Navalnaja irgi atsisakė dalyvauti J. Bidenui skaitant metinį pranešimą. Kaip tvirtino jos atstovė spaudai, A. Navalno našlė jaučiasi pavargusi.

Vienas JAV pareigūnas teigė, kad Baltieji rūmai greičiausiai neinformavo Kyjivo, jog J. Navalnaja irgi nepriėmė kvietimo, tačiau jos galimas dalyvavimas buvo ne vienintelis ukrainiečių nuogąstavimas, sakė su situacija susipažinę žmonės, panorę likti anonimais, nes aptarinėjo privačias diskusijas.

Kiekvienais metais JAV pirmoji ponia pakviečia žmonių, kad palaikytų jai draugiją metinio pranešimo skaitymo metu, o prezidentas neretai juos pamini savo kalboje, kai atkreipia dėmesį į kokią nors problemą ar skatina konkrečias politikos priemones.

Rusija bus viena pagrindinių J. Bideno metinio pranešimo temų. Baltieji rūmai kiekvienais metais kviečia piliečius ir asmenybes, kurios kaip nors simbolizuoja prezidento metinio pranešimo prioritetus. Jie, prezidentui abiejuose Kongreso rūmuose skaitant metinį pranešimą, sėdi šalia pirmosios ponios.

Tarp Baltųjų rūmų svečių šiais metais bus Kate Cox. Po to, kai teismas uždraudė jai atlikti abortą, moteris buvo priversta gyvybei pavojingą nėštumą nutraukti kitoje valstijoje.

Teisė į abortus yra viena pagrindinių J. Bideno rinkimų kampanijos temų. Tikėtinas jo konkurentas lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose Donaldas Trumpas gyrėsi, kad per pirmąjį prezidentavimą jo paskirti Aukščiausiojo teismo teisėjai sudarė galimybes panaikinti nuo 1973 m. visoje šalyje galiojusią teisę į abortus.

Respublikonų daugumos Atstovų Rūmuose vadovas Mike‘as Johnsonas pakvietė Rusijoje kalinamo JAV žurnalisto Evano Gershkovicho tėvus. M. Johnsonas, kuriam tenka atsakomybė dėl JAV karinės paramos Ukrainai blokados Kongrese, pareiškė, kad jam garbė priimti Ellą Milman ir Mikhailą Gershkovichą. Kvietimas žurnalisto tėvams esą „atkreips dėmesį į neteisėtą jų sūnaus kalinimą“.

„The Wall Street Journal“ reporteris 2023 m. kovo pabaigoje buvo sulaikytas dėk kaltinimų šnipinėjimu ir nuo tada laikomas areštinėje Maskvoje. Žurnalistas ir jo darbdavys kaltinimus neigia. JAV vyriausybė jau seniai siekia jo išlaisvinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)