„Visų pirma, tai – gyventojų dėmesio perkėlimas ir pykčio ant Kremliaus nukreipimas į „visko pertekusių žvaigždžių“ pusę“, – sakė Rusijos Vyriausybės darbuotojas, sutikęs kalbėti su anonimiškumo sąlyga, nes neturi įgaliojimų bendrauti su žurnalistais. Šią informaciją pokalbio su „The Moscow Times“ metu patvirtino Kremliui artimas šaltinis ir šaltinis Dūmos vadovybėje.

Kol kas Kremlius nepateikė oficialaus komentaro.

Praėjusį trečiadienį Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, išgirdęs žurnalistų klausimą, nesutiko komentuoti šios istorijos. „Dėl šito vakarėlio – prašau manęs pasigailėti. Gal mes su jumis likime vieninteliai šalyje, kurie neaptarinėja šitos temos“, – sakė D. Peskovas.

Vis dėlto garsiausi propagandininkai, taip pat jėgos struktūros – policija, teismas, mokesčių inspekcija labai greitai įsitraukė į darbą, rašo „The Moscow Times“.

„Tokio didelio masto šių žvaigždžių diskreditavimo kampanija – jau vidaus politika. Be V. Putino pritarimo ir be vidaus politikos kuratoriaus bei TV ir valstybinės žiniasklaidos kuratoriaus Aleksejaus Gromovo nurodymo tai tiesiog neįmanoma“, – teigė rusų valdininkas, artimas V. Putino priešrinkiminiam štabui ir pridūrė, kad šią temą skatino ir vadinamieji silovikai ir Federalinė saugumo tarnyba.

Rusų garsenybių vakarėlis

Iš pradžių skandalą inicijavo ir skatino marginalai – ultrakonservatyvūs aktyvistai, karo šalininkai, Z tinklaraštininkai. Vieni iš garsiausių yra skundų prieš opozicionierius ir nepriklausomą žiniasklaidą autorius Vitalijus Borodinas, taip pat prokarinės visuomeninės organizacijos Saugaus interneto lyga vadovė, buvusio parlamentaro narė Jekaterina Mizulina.

Tiesa, vien jų iniciatyvos nepakaktų sukelti tokiai didelei bangai su silovikų įsitraukimu.

„Pradiniu etapu istorija su A. Ivlejeva buvo spontaniška, bet vėliau, pajutęs jos potencialą, Kremlius nusprendė pakaitinti skandalą“, – parašė savo „Telegram“ kanale buvęs V. Putino kalbų autorius, politologas Abbasas Galiamovas.

Svarbiausias motyvas – nukreipti dėmesį nuo Centrinio rinkimų komiteto nesutikimo užregistruoti į prezidento rinkimus nepriklausomą kandidatę Jekateriną Duncovą, mano jis.

„J. Duncova – svarbus momentas. Jos pasirodymas ir aktyvumas viešumoje suerzino Kremlių. Be to, ukrainiečių smūgis desantiniam laivui Feodosijoje, vištų kiaušinių bei kitų produktų kainų didėjimas ir t. t. Daug negatyvo prisikaupė“, – sutinka V. Putino rinkimų štabui artimas žmogus.

Rusų garsenybių vakarėlis

„The Moscow Times“ susisiekė su 10 rusų valdininkų, parlamentarų ir verslo ratų atstovų, norėdamas sužinoti jų nuomonę apie valstybės reakciją. Kai kurie pašnekovai įvykį vertino neutraliai, kai kas asmeniškai negatyviai pasisakė apie vakarėlį.

Tačiau didžioji leidinio pašnekovų iš rusų elito dauguma pripažino, kad jų per daug nešokiravo nuotraukos iš vakarėlio, vykusio gruodžio 21 d. Maskvos naktiniame klube „Mutabor“.

„Jos [žvaigždės] vėplos. Nesižaviu jomis. Bet man nusispjaut, kaip jos atrodo vakarėlyje. Kad ir visiškai nuogi [ateitų]“, – sakė šaltinis parlamente.

„Manau, nėra reikalo taip stipriai juos persekioti. Manau, vertėtų liautis“, – įsitikinęs federalinis valdininkas.

Keli valdininkai, atsakydami į „The Moscow Times“ klausimą, koks jų požiūris į tai, kas įvyko, juokėsi.

„Valdžioje esantys žmonės ir patys moka pasilinksminti. Žmonės šios sistemos viduje taip kalba – visi to skandalingo vakarėlio dalyviai iš pavydo nugaištų!“ – sakė vienas iš jų.

Dirbantis valdininkas sakė „The Moscow Times“, kad valdžia davė aiškų signalą, jog rusų vis dėlto gali laukti sąmonės militarizacija. „O vakarėliai nuo šiol vyks paslapčia, neviešai. Nes prabangų gyvenimą keičia mundurai ir antpečiai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)