Inžinierius Jordi Miras naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė paskelbęs vaizdo įrašą iš baimės ir vedamas „kvailo reflekso“, kuris atsirado daugelį metų naudojantis socialiniais tinklais, rašo ap.org.

„Visiškai supanikavau“, - teigė jis išskirtiniame interviu netoli Paryžiaus bulvaro, kuriame praėjusio trečiadienio rytą teroristai nušovė policijos pareigūną.

Trumpas vaizdo įrašas tapo šiurpiausiu vaizdu iš Prancūzijos trijų dienų dramos, kuri prasidėjo masinėmis žudynėmis satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir baigėsi penktadienį dviem susišaudymais, per kuriuos žuvo keturi įkaitai ir trys teroristai.

„Turėjau su kažkuo pasikalbėti, - tvirtino J. Miras. – Buvau vienas savo bute. Paskelbiau vaizdo įrašą „Facebook“. Tai buvo mano klaida“.

J. Miras sakė, kad vaizdo įrašas „Facebook“ išbuvo vos 15 minučių. Geriau pagalvojęs, jis nusprendė jį pašalinti. Tačiau buvo per vėlu.

Vaizdo įrašas jau buvo pasidalytas ir kažkas įkėlė jį į svetainę „YouTube“. Nepraėjus nė valandai nuo tada, kai J. Miras ištrynė jį iš savo paskyros, jis su siaubu išvydo jį per televiziją.

Originalioje 42 sekundžių trukmės vaizdo medžiagoje matyti, kaip du kaukėti užpuolikai – broliai Cherifas ir Saidas Kouachi – prieina prie gulinčio policijos pareigūno – 42 metų Ahmedo Merabeto.

„Nori mus nužudyti?“, - sako vienas iš brolių, žingsniuodamas sužeisto policininko link.

„Ne, viskas gerai, bose“, - atsako A. Merabetas, pakeldamas ranką ir veikiausiai prašydamas pasigailėti.

Tuomet jis nušaunamas šūviu į galvą.

Šis vaizdo įrašas visame pasaulyje sukėlė pasipiktinimo bangą. Didžiosios Britanijos bulvariniai laikraščiai pavadino jį „šokiruojančiu“ ir „keliančiu pasibjaurėjimą“.

Prancūzijos „Le Figaro“ savo pirmajame puslapyje paskelbė sustabdytą vaizdo įrašo kadrą ir jį pakomentavo: „Karas“. CNN žurnalistas Randi Kaye pavadino jį „neužmirštamu vaizdu, kuris amžinai bus siejamas su šia siaubinga ataka“.

Tai, kad vaizdo įrašas buvo vis pertransliuojamas, sukėlė širdgėlą A. Merabeto šeimai. Jo brolis Malekas šeštadienį žurnalistams pareiškė: „Kaip drįstate imti šį vaizdo įrašą ir jį transliuoti? Išgirdau jo balsą. Atpažinau jį. Mačiau, kaip jis nužudomas, ir dabar kiekvieną dieną girdžiu, kaip jis žudomas“.

Vieni žmonės tvirtina, kad vaizdo įrašas atlieka naudingą vaidmenį, demaskuodamas teroristų beširdiškumą. J. Miras pažymėjo, kad vienas pareigūnas jam sakė, kad šis vaizdo įrašas padėjo pažadinti Prancūzijos visuomenę.

„Policininko nužudymas man primena karo fotografiją“, - vienu momentu sakė J. Miras, palygindamas jį su garsia ir prieštaringai vertinama fotografo Roberto Capos nuotrauka, kurioje įamžintas per Ispanijos pilietinį karą nušaunamas kareivis.

Vaizdo įrašas tikrai sukėlė paramos J. Merabetui ir jo šeimai bangą. Daugybė žmonių perfrazavo solidarumo šūkį „Je Suis Charlie“ („Aš esu Charlie“) į „Je Suis Ahmed“ („A esu Ahmedas“). Kol šeštadienį J. Miras kalbėjo su AP žurnalistais, žmonės vis dar rinkosi A. Merabeto nužudymo vietoje padėti gėlių ir atiduoti pagarbą.

J. Miras iš pradžių net nežinojo, ką filmuoja. Išgirdęs šūvių garsą ir priėjęs prie lango, jis pagalvojo, kad vyksta banko apiplėšimas. Kai pamatė gatve einančius ginkluotus ir juodai apsirengusius vyrus, jis pagalvojo, kad tai SWAT policininkai skuba į pagalbą savo bendražygiui.

„Ir, o siaube, pasirodo, kad ne“, - pasakojo J. Miras.

Kai į įvykio vietą atskubėjo policija, J. Miras perrašė vaizdo įrašą į savo kompiuterį ir atminties raktą, kurį perdavė policininkams.

Tuomet jis paskelbė vaizdo įrašą „Facebook“ – ir visam pasauliui.

Maždaug 50 metų turintis J. Miras, kurio tėvai buvo pabėgėliai iš fašistinės Ispanijos, vis dar negali tiksliai paaiškinti, kas paskatino jį pasidalyti šiurpiu įrašu su 2500 savo „Facebook“ draugų.

„Neturiu atsakymo“, - teigė jis. Veikiausiai dešimt metų naudojimosi socialiniais tinklais įskiepijo jam įprotį dalytis viskuo, ką pamatė.

„Padarau nuotrauką – nors ir katės - ir paskelbiu ją „Facebook“. Tai buvo toks pat kvailas refleksas“, - sakė jis.

J. Miras trokšta, kad A. Merabeto šeima žinotų, jog jis „labai gailisi“. J. Miras pažymėjo, kad jis atmetė pasiūlymus vaizdo įrašą nupirkti ir kad paprašė žiniasklaidos priemonių vaizdo įraše išblukinti A. Merabeto atvaizdą. Tačiau daugelis jų tiesiog parodė neredaguotą vaizdą, neturėdamos jokio leidimo.

AP gavo J. Miro leidimą parodyti vaizdo įrašą su sąlyga, kad iškirps kadrus su policininko nužudymu – tai yra standartinė naujienų agentūros praktika.

J. Miras sakė, kad atsukus laiką atgal, jis būtų neskelbęs vaizdo įrašo tinkle „Facebook“.

„Facebook“ nėra jokio konfidencialumo. Tai man buvo pamoka“, - prisipažino jis.