Ibrahimas Kanuma krūpteli prisiminęs akimirką, kai 63 metų vyras paprašė jo paauglės dukters rankos.

Tokios piršlybos šiaurės vakarinėje Nigerijos dalyje esančioje atokioje Zamfaros valstijoje nėra toks jau retas reiškinys, tačiau vyrui vis dėlto pasirodė, kad Zainab rankos prašantis gerbėjas yra kiek per senas jo trylikametei dukrai.

„Net jeigu jam būtų iki penkiasdešimties – viskas tvarkoj. Tačiau tokio senumo, jis netrukus mirs ir paliks ją vienišą“, - sako valstybės tarnautojas I. Kanuma, sėdėdamas savo biure Zamfaros valstijos sostinėje Gusau.

Norėdamas apsaugoti savo moksleivę dukrą nuo nepakeliamos našlystės, vyras verčiau nusprendė palaiminti dukters sąjungą su „protingo amžiaus“ kolega, skaičiuojančiu penktą dešimtį. Ir visa tai nepaisant to fakto, kad tokios sužadėtuvės yra neteisėtos.

I. Kanumą ir daugelį kitų šiaurinėje Nigerijos dalyje gyvenančių žmonių stebina pastaruoju metu vis dažniau eskaluojamas nepasitenkinimas dėl vaikų vedybų. Zainab santuokai kelią užkerta Nigerijos Vaikų teisių įstatymas, draudžiantis santuoką ar sužadėtuves iki aštuoniolikos metų. Tačiau šis federalinis įstatymas rungiasi su senaisiais papročiais bei musulmonų valstybėse galiojančia šariato teise.

„Neversčiau savo dukters tekėti už žmogaus, kuris jai nepatinka, tačiau kai tik mergaitė sulaukia amžiaus (kai prasideda menstruacijos, red.), ji turi ištekėti“, - įsitikinęs I. Kanuma.

Sausros nuotakos

Keturios iš dešimties daugiausiai vaikų santuokų turinčių valstybių yra Vakarų Afrikos Sahelio ir Sacharos ruože. Tais metais, kai dėl lietaus trūkumo neužauga derlius, vadinamųjų „sausros nuotakų“, atnešančių kraitį ir sumažinančių viena maitinama burna, skaičius stipriai išauga.

Ši praktika atsidūrė dėmesio centre liepos mėnesį, kai įstatymų leidėjai pabandė sulaužyti konstitucinę nuostatą, kad pilietybės gali atsisakyti kiekvienas, sulaukęs aštuoniolikos arba ištekėjusios moterys, o tai matyt reiškia, jog moterys gali tekėti ir nesulaukusios aštuoniolikos metų.

Šis neaiškus sprendimas turės mažai tiesioginės įtakos vienai iš keturių šiaurės Nigerijos kaimuose gyvenančių mergaičių, susituokusių dar prieš penkioliktą savo gimtadienį, tačiau jis atskleidžia vyraujantį tautos, kurioje vyrauja milžiniškas skirtumas tarp lyčių, požiūrį.

Susituokusi 13-metė laikoma suaugusiąja?

Sėkmingą balsavimą sužlugdė senatorius Ahmedas Yerima, kuris 2010 metais vedė trylikametę egiptietę. Buvęs Zamfaros gubernatorius A. Yerima teigė, kad pagal tam tikrus islamo teisės aiškinimus ištekėjusi mergaitė laikoma suaugusia.

Tai sukėlė pasipiktinimo bangą. „Ar tai reiškia, kad ištekėjusi aštuoniolikos metų neturinti mergina gaus teisę balsuoti?“ - klausė teisininkė, vaiko teisių gynėja Maryam Uwais iš Kano valstijos sostinės Kano.

Devynmetė nesuprato, ką jai daro vyras

Tą savaitę, kai A. Yerimos pavardė mirgėjo antraštėse, devynerių Aisha buvo paskubomis vežama ligoninės koridoriais. Jų rugiagėlių mėlynumo sienos slepia ankstyvų santuokų užslėpto siaubo istorijas. Aisha nesugeba žodžiais nupasakoti, kas nutiko su ja vestuvių naktį. Ji teigia, kad jos vyras darė „kažką skausmingo iš užpakalio“.

O štai Halima per pastaruosius trejus metus čia jau lankosi trečią kartą.

„Man čia patinka. Tai vienintelis laikas, kai galiu pažiūrėti televizorių“, - prisipažįsta ji. Netrukus tryliktą gimtadienį švęsianti jaunavedė buvo priversta pademonstruoti savo vaisingumą. „Maniau, kad gimdymo kančios niekada nesibaigs“, - priduria ji.

Pagal kaimiškose vietovėse gyvenančių hausų tradicijas moterys turėtų gimdyti namuose. Šaukimas gimdymo metu yra vertinamas kaip silpnumo ženklas. Po tris dienas trukusių kančių, vos nesibaigusių mirtimi, Halima maldavo nuvežti ją į ligoninę. Iki to laiko jos giminės sukrapštė pinigų jos kelionei į valstijos sostinę. Tik kūdikis neišgyveno.

Pernelyg ilgai užtrukus gimdymui susiformavo fistulė, todėl Halima negali kontroliuoti nei šlapinimosi, nei tuštinimosi.

„Fistulės gali atsirasti bet kam, tačiau dažniausiai jaunoms moterims, kurių dubenys nėra pajėgios prisitaikyti prie vaiko slinkimo“, - aiškina daktaras Mutia, vienas iš dviejų fistulės operacijas atliekančių Zamfaros medikų.

Nepaisant akivaizdaus ryšio, jis nenori kaltinti vaikų santuokų dėl to, kad Nigerija pirmauja pagal fistulių rodiklį pasaulyje.

„Problema slypi ne ankstyvose vedybose, dėl to kalti gimdymai namuose“, - įsitikinęs specialistas.