Apie tai antradienį, lapkričio 12 dieną surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Maskvos vyriausias architektas Sergejus Kuznecovas, skelbia newsru.com.

„Pirmąją vietą užėmė tarptautinis konsorciumas, vadovaujamas komandos iš Niujorko „Diller Scofidio + Renfro“, - konstatavo A. Kuznecovas. Jis pridūrė, kad antroji vieta atiteko bendram Rusijos, Vokietijos ir Olandijos konsorciumui, vadovaujamam Rusijos architektūros įmonės „Rezerv“. Trečioje vietoje liko olandų ir rusų konsorciumas, vadovaujamas MVRDV komandos.

Konkurso vertinimo komisijos narė, užimanti dekanės pareigas Architektūros ir dizaino mokykloje prie IE universiteto Marta Torne sakė, jog komisija nugalėtojo projektą įvertino pirmiausia dėl to, kaip jame derinama architektūra ir kraštovaizdis, praneša „Interfax“.

„Tai projektas – tam tikras iššūkis. Tai XXI amžiaus parko modelis ir Maskva nusipelnė, kad miesto centre atsirastų parkas, atveriantis naujus kraštovaizdžio dizaino horizontus“, - pareiškė M. Torne.

Keturios zonos su dirbtiniu mikroklimatu

Pagal nugalėtojo projektą bus sukurtas parkas, pagrįstas kraštovaizdžio urbanistika, pranešama Maskvos Architektūros ir miesto statybos komiteto tinklalapyje. Planuojama sukurti tokią sąveikos tarp gamtos ir miesto sistemą, kurioje žmonėms nebus primetami konkretūs maršrutai, o augalai galės laisvai augti.

Parko teritorijoje bus atkartotos keturios Rusijai būdingos gamtos zonos: tundra, stepė, miškas ir pelkė, kurios terasomis leisis nuo aukščiausios sklypo dalies iki žemiausios, nuo šiaurės rytų iki šiaurės vakarų. Šios zonos tarpusavyje persipins ir įrėmins pagrindinius parko objektus.

Be to, panaudojus technologijas skirtingose parko zonose bus sukurtas dirbtinis klimatas – bus reguliuojama temperatūra, vėjo valdymas ir natūralios šviesos imitavimas. Parko projektas akcentuos ryškiausius aplinkinių teritorijų bruožus, kas leis suderinti istoriniams pastatams būdingus elementus ir Kinų miestu vadinamo rajono pėsčiųjų zonas su vešliais Kremliaus sodais.

Planuojama, kad techninių sąlygų plano parengimui prireiks pusmečio ir 2014 metų pabaigoje bus pradėtos parko statybos, perduoda „Vedomosti“. „Nenorime skubėti, kad nenukentėtų kokybė. Statysime tiek laiko, kiek prireiks“, - pareiškė Maskvos mero pavaduotojas Maratas Chusnulinas. Anksčiau buvo pranešta, kad parkas gali būti atidarytas jau 2015 metų pabaigoje ar 2016 metų pradžioje.

Projekto vertė – 150-200 milijonų dolerių (387-516 milijonai litų). Mero pavaduotojas pridūrė, kad laimėjęs projektas „nėra pats brangiausias, tačiau technologijų prasme – pats sudėtingiausias“.

Maskvos Architektūros ir miesto statybos komitetas primena, kad paskutinis visuomenei skirtas parkas Maskvoje buvo sukurtas daugiau nei prieš pusę amžiaus – tai Draugystės parkas Leningrado prospekte.

„Nuo to laiko pasaulinis sodų ir parkų menas perėjo į iš principo naują lygmenį, su kuriuo miesto gyventojai ko kas nesupažindinti. Parkas „Zariadė“ simbolizuos XXI amžiaus vertybes – atvirumą, ekologinį mąstymą, naujas technologijas ir toleranciją“, - teigiama miesto administracijos pranešime.

Parkas „Zariadė“ Rusijos prezidento Vladimiro Putino siūlymu atsiras nugriauto viešbučio „Rosija“ vietoje. Kaip jis pareiškė savo rinkimų kampanijos įkarštyje 2012 metų pradžioje, statyti ten Parlamento centrą, verslo zoną su viešbučių kompleksu, kaip buvo siūloma anksčiau – neefektyvu, nes tai suformuos papildomą naštą Maskvos centrui. Sostinės meras Sergejus Sobianinas šią idėją palaikė.